‘Varen zonder baren’ met Pasar Deinze

‘Varen zonder baren’ met Pasar Deinze

Foto: Pasar Deinze

Deinze / Nevele - Pasar Deinze, het vroegere Vakantiegenoegens, viert zijn jubileumjaar met enkele leuke organisaties. Eén daarvan is de boottocht ‘Varen zonder baren op de Leie’, een tocht van Menen tot Harelbeke en terug, op zaterdag 13 april.

Voorzitter Patrick Steyaert: ‘We maken een unieke boottocht , Menen-Harelbeke-Menen, op een eerder onbekend deel van onze alomgekende Leie dat herhaaldelijk om industriële redenen van tracé is gewijzigd. De rivier is 202 km lang, waarvan 109 km in België, en vormt van Armentières tot Wervik over 24 km de Frans-Belgische grens. In Menen bereikt de Leie Vlaanderen en vloeit oostwaarts naar haar Portus Ganda, haar monding in de Schelde. De ‘Golden River’’ heeft vanaf Frankrijk tot Harelbeke en zelfs tot Deinze, en zo verder via het Afleidingskanaal (het Schipdonkkanaal), als transportweg nog steeds een belangrijke betekenis voor schepen tot 1350 ton. Vanaf Deinze wordt de rivier dan ‘de toeristische Leie met zijn vele meanders’.

Pasar Deinze vaart met de vorig jaar gerenoveerde boot ‘Mimino’ van rederij Ship Rental. Het is een tot passagiersschip omgebouwd binnenschip, voorzien van alle comfort. Je kan plaats nemen aan tafel, zowel op het bovendek met bar als op het benedendek, waar tijdens de vaart het culinaire wordt bereid: een middagmaal met varkentje aan het spit met zijn garnituur voor alle opvarenden. Aan de bar zijn er dranken tegen billijke prijzen.

Tijdens deze tocht van ongeveer vier uur kan je met volle teugen genieten van de grandioze vergezichten en prachtige landschappen tussen Menen en Harelbeke, zowel stroomafwaarts als stroomopwaarts. Pittoreske dorpjes als Rekkem en Lauwe horen nog bij Menen. Wevelgem, Marke, Bissegem en Kuurne zijn een streling voor het oog, net als de stad Kortrijk met zijn Broeltorens, de Buda- en talrijke fietsbruggen.

Patrick Steyaert: ‘Rond 14.30 u stappen wij van boord en heeft men de mogelijkheid om de grensstad Menen op eigen houtje te verkennen. Menen heeft heel wat bezienswaardigheden. Naast het stadhuis en het belfort zijn er de gerenoveerde vestingen en kazematten. Er zijn ook enkele klassieke frivole gevels, zoals het Schippershof en Waalvest nr. 7. Je bewondert er de vele oorlogsmonumenten, de oude spoorwegbeddingen en de groene parken zoals het Vandermerschplein, het Brouwerspark en het Bois de Boulogne. Ook de shoppers komen aan hun trekken in de Rijselstraat en ‘De Barakken’. Voor alle opvarenden is er een infoblad van de stad Menen voorzien.'

Praktisch

Wanneer: zaterdag 13 april 2019 om 10.20 u. Afvaart om 10.30 u stipt.

Waar: het schip ligt aangemeerd aan Sluizenkaai 28 8930 Menen

Prijs: €53, Pasarleden betalen slechts €48, middagmaal inclusief. Inschrijven via Jos & Isabelle De Vloed-De Graeve, tel. 09 386 75 92 of Patrick Steyaert, tel. 09 387 01 51. De inschrijving is definitief na overschrijving op de rekening van Pasar Deinze BE27 8901 8773.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio