Twintigers riskeren twee jaar cel voor gemaskerde en gewapende overvallen

Twintigers riskeren twee jaar cel voor gemaskerde en gewapende overvallen

Themabeeld. Foto: Photo News

Gent -

Vier jonge Gentse mannen stonden maandag voor de rechter voor gewapende overvallen in 2016 en 2018. De vier viseerden vooral kleinere supermarkten in Gent en alle vier vragen ze nog “een kans” om iets van hun leven te maken.

Het pleidooi van de advocaten van de vier jonge beklaagden klonk bijna gelijk. “Hij zat in een moeilijk moment in zijn leven maar heeft zich herpakt. Geef hem de kans nog iets van zijn leven te maken”, klonk het bij de verdediging.

Voor de eerste verdachte, A.H., lag die extra kans moeilijker. Hij werd al veroordeeld tot 30 maanden met probatie-uitstel voor twee overvallen in 2016, maar verzweeg twee andere gewapende overvallen. “Meneer had dat tijdens zijn vorige proces kunnen opbiechten, maar deed dat niet”, klonk het zowel bij de rechter als de procureur.

Hij kon uiteindelijk gevat worden omdat er na zijn vorige veroordeling een DNA-staal in de databank belandde, waarop een overeenkomst werd gevonden met een sjaal die tijdens een andere overval in 2016 was achtergebleven. “Eens geconfronteerd met de nieuwe bewijslast, biechtte hij alles meteen op”, aldus het parket. “Maar ik vraag 20 maanden extra cel voor de twee overvallen uit 2016 die nu pas aan het licht kwamen.” Meester Jeroen Van Kerrebroeck, advocaat van A.H., vroeg aan de rechtbank de opslorping. “Die feiten dateren uit dezelfde slechte periode in zijn leven. Sinds die 30 maanden onder voorwaarden is hij op de goede weg, een extra straf zou dat allemaal van tafel vegen”, klonk het.

Kleine supermarkten

De drie andere beklaagden waren in wisselende samenstelling betrokken bij gewapende overvallen in Gent. Twee van hen waren vroeger partners in crime, maar moesten vandaag apart naar de rechtbank worden gebracht omdat ze het in de gevangenis met elkaar aan de stok kregen.

Ze staan onder meer terecht voor de gewapende overval op de Lukoil op de Vlaamse Kaai van 30 november 2018. De dader was een tijdje spoorloos, maar kon enkele dagen later worden opgepakt en zit sindsdien in de gevangenis.

Ook de gewapende overval op de Carrefour Express op de Zwijnaardsesteenweg van 30 september 2018, waarbij de uitbaatster een pistool tegen het hoofd kreeg gezet, staat op rekening van twee van de vier beklaagden van maandag. “Ze gaan altijd op dezelfde manier te werk, en zetten een mes of een pistool tegen het hoofd van hun slachtoffers”, sprak de procureur. “Daar zijn ze de grote man, maar ze beseffen de impact op hun slachtoffers niet.” Het parket vroeg twee jaar cel voor die feiten. Op 1 april volgt het vonnis.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees