Belgian Cats-boegbeeld Emma Meesseman vol onbegrip: “Ik kreeg tussenstanden van vriendinnen die ze kregen van iemand uit de zaal”

Belgian Cats-boegbeeld Emma Meesseman vol onbegrip: “Ik kreeg tussenstanden van vriendinnen die ze kregen van iemand uit de zaal”

Foto: BELGA

Afgelopen zondag won Castors Braine de Belgische basketbalbeker bij de vrouwen. In de finale werd met 86-65 gewonnen van Sint-Katelijne-Waver. Maar wie er niet live bij kon zijn, had brute pech. De wedstrijd was nergens te bekijken en ook statistieken checken, was een helse taak. Tot frustratie van Emma Meesseman, het boegbeeld van de Belgian Cats.

Vorig jaar ging de Beker naar Namen. Die ploeg had Castors Braine toen uitgeschakeld in de halve finales. Sint-Katelijne-Waver, dat in 2010 de titel pakte, won de Beker van België nog niet.

Castors Braine kon zondag rekenen op Manon Grzesinski, die 17 punten maakte. Ook Mariona Ortiz (13 ptn) en Celeste Trahan-Davis (10 ptn, 15 rebounds) droegen hun steentje bij. Laure Resimont was bij Sint-Katelijne-Waver goed voor 21 punten.

Maar om dat allemaal te weten te komen, moest Meesseman hemel en aarde verzetten en dus uitte ze haar ongenoegen op Twitter.

 

 

“Teleurgesteld”

“Het was een wedstrijd die ik wilde zien”, aldus de speelster van Ekaterineburg. “Op dat moment was ik echt gefrustreerd en teleurgesteld dat er geen mogelijkheid was voor mij in Rusland om naar de finale van de beker te kijken. Ik had al op voorhand aan een paar mensen gevraagd hoe ik het kon volgen, maar niemand kon me helpen. Op het moment zelf heb ik dan de tussenstanden gekregen van vriendinnen die dat op hun beurt toegestuurd kregen van iemand in de zaal. Achteraf hoorde ik dat er live verslag was op Radio 1, maar daar heb ik geen aankondiging van gezien.”

En Meesseman was niet de enige die teleurgesteld was. “Ik was niet de enige die deze wedstrijd wilde zien. Een ploeg die in de Euroleague speelde tegen een ploeg met jong opkomend talent. Het was een mooie kans om ons basketbal en de speelsters van de nationale ploeg nu en ook diegene die er in de toekomst misschien zullen bijzitten te promoten.”

Belgian Cats-boegbeeld Emma Meesseman vol onbegrip: “Ik kreeg tussenstanden van vriendinnen die ze kregen van iemand uit de zaal”
Foto: Walter Saenen

Geld

Waar ligt het probleem eigenlijk? “Geen idee wie het georganiseerd heeft (de Waalse basketbalbond AWBB, vorig jaar was er wel een livestream via Basketbal Vlaanderen, red.), maar mij lijkt het de dag van vandaag niet moeilijk om tenminste een livestream via Youtube, Facebook of Twitter op te stellen”, zegt de 25-jarige Belgian Cat. “Live statistieken zijn er bij elke competitiewedstrijd in België, waarom dan niet bij een bekerfinale?! Mensen moeten begrijpen dat het nodig is om vrouwenbasket of eender welke vrouwensport in the picture te zetten. Wij doen ons best op en naast het veld. Maar zijn wij dan ook verantwoordelijk voor onze eigen uitzendingen, vanop de bank misschien? Als de mensen het willen organiseren, dan moeten ze het goed doen en met de wil om het beste te willen voor de speelsters. Misschien was het probleem dat het geen geld op zou brengen?”

Waar ligt de oplossing? ”Ik laat meestal gewoon de pagina met statistieken openstaan omdat het anders van de ene site naar de andere surfen is om uiteindelijk de juiste link te vinden. Ik weet dat nu ondertussen, maar mensen die voor de eerste keer willen volgen zullen misschien sneller opgeven en wel gewoon naar voetbal kijken dan. Daarbij denk ik dat het feit dat er twee federaties zijn, het zo moeilijk maakt. Eén competitie, twee federaties, twee sites en uiteindelijk kom je uit op een site van de FIBA (de internationale basketfederatie, red.) voor statistieken. Ik zou al beginnen met de link van de live statistieken te delen op sociale media bij iedere aankondiging of aanvang van de verschillende wedstrijden.”

Belgian Cats-boegbeeld Emma Meesseman vol onbegrip: “Ik kreeg tussenstanden van vriendinnen die ze kregen van iemand uit de zaal”
Foto: Anadolu Agency

Alles winnen

Hoe is het eigenlijk gesteld met het niveau van het Belgische vrouwenbasket? “Er zijn meer en meer Belgische speelsters die naar het buitenland vertrekken, wat goed is om zo meer ervaring op te doen op internationaal niveau, maar dat laat zich ook voelen in België. Daar krijgen de jongere speelsters dan wel veel kansen om te groeien naar de toekomst toe. Er is met Castors Braine slechts één volledige ploeg van profs en dus zijn ze dominant in de competitie. Maar er zijn al een paar keer verrassingen geweest.”

En hoe is het met Emma Meesseman in Rusland? “Wij zitten op koers en zijn begonnen aan de play-offs. W willen hetzelfde doen als vorig jaar: alles winnen. De Euroleague twee keer op een rij winnen wordt heel moeilijk. Dat is blijkbaar nog maar een of twee keer gelukt. Het EK met de Cats? Natuurlijk kijk ik uit naar het EK. Er hangt veel van af en dat maakt het nog spannender. We zijn veel gegroeid in de voorbije jaren en ik ben benieuwd hoe de evolutie nu zal zijn.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.