Victor Campenaerts na winnende chronorace in slotrit Tirreno: “Vandaag was ik de beste tijdrijder van de wereld”

Victor Campenaerts na winnende chronorace in slotrit Tirreno: “Vandaag was ik de beste tijdrijder van de wereld”

Foto: BELGA

Victor Campenaerts reed een ronduit briljante slottijdrit in de straten van San Benedetto del Tronto. De Europees kampioen deelde zijn race perfect in en snelde in het tweede gedeelte, tegen de zeewind in, naar zijn eerste winst in de World Tour. “Ik denk dat ik vandaag de beste tijdrijder van de wereld was”, klonk het niet eens onterecht.

Campenaerts werd als negentiende de weg opgestuurd. Na hem zouden nog meer dan honderd renners hun ding moeten doen, vaak specialisten in het werk tegen de klok. Toch besefte de regerend Europees kampioen meteen dat hij een sterke tijd had neergezet. Campenaerts hoopte op een lang verblijf op de hot seat. “Ik denk dat ik 126ste sta in het klassement, dus ik hoop daar 127 minuten te mogen zitten, er vanuit gaande dat Yates een minuut trager zal zijn dan mij”, vertelde de Europees kampioen met een kwinkslag. “Ik ga nu even losrijden, mezelf warm aankleden en dan hopelijk zo lang mogelijk in die hot seat zitten. Het mooiste zou zijn om met mijn armen in de lucht over de meet te rijden, maar dat is me bij een tijdrit nog nooit gelukt.”

Het gevoel onderweg was goed geweest. “Hoe sneller je door de wind rijdt, hoe minder last je ervan hebt en ik had onderweg niet echt het gevoel dat de wind mij parten speelde”, verklaarde Campenaerts. “Met Vanbilsen had ik ook nog een mikpunt. Kenneth is niet de beste tijdrijder uit het peloton maar op tien kilometer een prof inhalen, dat is niet zo evident. Het gebeurde op een ideaal moment, op een lang recht stuk. Ik had hem op voorhand ook wat gejend. Ik speelde alsof ik een leeuw was en hem (imiteert intussen een leeuw, red) te pakken zou krijgen. Neen, ik heb hem niet gevraagd om trager te rijden maar hij had me wel laten weten dat ik hem niet zou pakken. Ik ben er eigenlijk wel van overtuigd dat hij een goede tijdrit heeft gereden want ik moest echt wel diep gaan om hem bij te halen. Mijn winstkansen? Geen flauw idee. Twintig procent, meer niet. Maar Van Emden (die intussen gearriveerd was, red) kloppen is al goed. Hij was hier twee jaar op rij tweede en staat nu opnieuw tweede. Hopelijk voor mij wordt hij drie jaar op rij tweede.”

Zweten bij Bettiol

Van Emden werd niet tweede, wel derde. Enkel de Italiaan Bettiol deed Campenaerts nog even zweten met een tweede tijd op drie seconden van de Antwerpenaar. Maar uiteindelijk deed niemand beter en won Campenaerts voor het eerst een tijdrit in de World Tour.

En dat zorgde na afloop voor een terechte opstoot van vreugde bij de renner van Lotto-Soudal. “Ik denk dat ik vandaag de beste tijdrijder van de wereld was”, verwees Campenaerts naar het indrukwekkend rijtje winnaars in de slottijdrit. “Van de toptijdrijders was enkel Kwiatkowski hier niet, al de rest klopte ik wel. Dus ja, dit was van een hoog niveau.”

Uiteraard was deze zege belangrijk voor het zelfvertrouwen maar meer ook niet, relativeerde de winnaar. “Elke zege zorgt voor een mentale boost maar ik had dat niet nodig voor het werelduurrecord. Het zullen hoe dan ook helemaal verschillende omstandigheden zijn. Of ik deze zege ga vieren? Ik heb de ploeg gisteren beloofd dat we champagne zullen drinken op de vlucht. Maar vermits ik nog naar de dopingcontrole moet, vrees ik dat ik mijn vlucht niet zal halen.”

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.