Historische Pont des Trous in Doornik wordt afgebroken

Historische Pont des Trous in Doornik wordt afgebroken

Pont des Trous wordt afgebroken Foto: BELGA

Ere / Saint-Maur / Tournai / Orcq / Esplechin / Froyennes / Froidmont / Willemeau / Ramegnies-Chin / Templeuve / Chercq / Blandain / Hertain / Lamain / Marquain / Gaurain-Ramecroix / Havinnes / Beclers / Thimougies / Barry / Maulde / Vaulx / Vezon -

De historische Pont des Trous of Gatenbrug in Doornik wordt volgende winter afgebroken. Dat heeft de Waalse minister van Openbare Werken Carlo Di Antonio (cdH) bekendgemaakt.

Het is nog niet zeker of de brug heropgebouwd wordt, maar die mogelijkheid wordt wel bekeken, aldus de minister.

Door de afbraak van de centrale boog wordt het mogelijk om er schepen met een groter debiet te laten doorvaren in het kader van het Project Seine-Noord, waardoor het Franse en Belgische bassin met elkaar verbonden worden.

De afbraak is gepland voor volgende winter, ofwel eind dit jaar ofwel begin 2020. Daarna volgt een studiefase waarin bekeken wordt of de brug heropgebouwd wordt.

De Pont des Trous bakent het einde van het historische hart van Doornik af. Het is een van de meest prestigieuze overblijfselen van de middeleeuwse militaire architectuur in België en een van de laatste drie militaire rivierbruggen die vandaag nog bestaan in de wereld. De brug, gebouwd op het einde van de 13de eeuw, maakte deel uit van de tweede stadswal van Doornik.

De brug is niet geschikt voor de moderne binnenvaart. In het kader van de Seine-Scheldeverbinding werd een gedeeltelijke afbraak gepland om grotere schepen toe te laten, maar in 2014 werd dit project om budgettaire redenen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Er was toen ook grote commotie over ontstaan in erfgoedmiddens.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees