Quote uit populaire Netflix-reeks leidt tot vechtpartij op Groenplaats: daders moeten therapie tegen agressie volgen

Quote uit populaire Netflix-reeks leidt tot vechtpartij op Groenplaats: daders moeten therapie tegen agressie volgen

De quote kwam mogelijk uit ‘La Casa de Papel’, een populaire Spaanstalige reeks op Netflix.

Antwerpen -

De Antwerpse strafrechter heeft dinsdag twee Filipino’s veroordeeld voor een vechtpartij op de Groenplaats. Ze waren drie mannen te lijf gegaan, omdat ze dachten dat die hen voor homo’s hadden uitgescholden, terwijl ze gewoon over een tv-serie aan het praten waren. De rechtbank veroordeelde de twee tot een jaar cel met uitstel, gekoppeld aan de voorwaarde dat ze zich voor hun agressieprobleem laten behandelen.

De feiten speelden zich af op 5 mei 2018 op het terras van de McDonald’s, waar beklaagden John A. (21) en John P. (21) even een pauze namen van hun werk. De slachtoffers zaten wat verderop aan een tafeltje en waren over het populaire ‘La Casa de Papel’, een Spaanstalige serie op Netflix aan het praten.

Een van hen vroeg op een bepaald moment aan zijn vriend wat “baja el arma” (leg het wapen neer, nvdr.) betekende. Ook John P. had dat gehoord. Hij liep op de vrienden af en deelde enkele vuistslagen uit. Een van de slachtoffers vluchtte weg, maar werd door John A. ingehaald. De vrienden waren te verbouwereerd om zich te verdedigen tegen de beklaagden, die hen niet alleen met hun vuisten bewerkten, maar hen ook schopten en met een dienblad sloegen.

Twee slachtoffers waren een week arbeidsongeschikt, de derde een dag. Op camerabeelden van het incident was duidelijk te zien dat de slachtoffers niet geprovoceerd hadden. Ze hadden niets tegen de beklaagden gezegd en er was evenmin oogcontact geweest. De aanval was vanuit het niets gekomen.

De politie kon de beklaagden vatten op de Meir. Ze zeiden dat de drie hen beledigd hadden. Het Spaanse ‘baja el arma’ zou ongeveer hetzelfde klinken als het Filippijnse woord voor ‘homo’. De rechtbank vond dat misverstand geen excuus om tot zo’n “explosie van geweld” over te gaan. De Filipino’s moeten de schade van de slachtoffers vergoeden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio