Binnenkort kleurt dit bos weer helemaal paars en dankzij Vlaams geld kan je er ook gratis geraken

Binnenkort kleurt dit bos weer helemaal paars en dankzij Vlaams geld kan je er ook gratis geraken

Foto: idh

Halle -

Niet de stad Halle maar wel Vlaams minister van toerisme Ben Weyts engageert zich om dit jaar de kost van de speciale hyacintenbussen naar het Hallerbos op zich te nemen. Hierdoor kan Halle sterker inzetten om toeristen ook tot in de stad te krijgen.

Binnenkort kleuren miljoenen boshyacinten het Hallerbos opnieuw helemaal paars. Om de toevloed aan bezoekers uit de hele wereld de baas te kunnen, gaan de stad en het Agentschap voor Natuur en Bos opnieuw voor de georganiseerde aanpak. “Het blijft een subtiel evenwicht zoeken om duizenden mensen te laten genieten van de natuur zonder dat die natuur daar al te grote schade van ondervindt. Net daarom pakken we nu al drie jaar uit met het Hyacintenfestival in het Hallerbos. Op die manier kunnen we bezoeker gericht door het Hallerbos leiden”, aldus Patrick Huvenne van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Wandelkaarten

“Zo hebben we opnieuw 40.000 wandelkaarten laten drukken die we gratis uitdelen en waar we de bezoekers op weg sturen langs uitgestippelde routes waar ze zeker boshyacinten zien. Met subtiele afsluitingen in koord houden we de wandelaars uit de bloemen. Mensen die in de bloemen gaan staan voor een foto: dat blijft een heikel punt. daarom zetten we ook dit jaar een legertje van zo'n 45 vrijwilligers in die mensen wegwijs maken en hen de regels bijbrengen. We merken wel dat de sociale druk steeds groter wordt en mensen het beginnen te beseffen dat ze beter niet op de bloemen gaan staan die het Hallerbos net zo speciaal maken”, aldus Huvenne. “In elk geval maakt die grote belangstelling het Hallerbos ook sterker. Zo kwamen onlangs nog 1.500 mensen spontaan mee bomen planten om het bos uit te breiden door het groeiende draagvlak voor deze unieke Europese topnatuur”.

Om al die bezoekers op een gecontroleerde manier naar het Hallerbos te krijgen, rijden er tijdens de hyacintenbloei opnieuw gratis bussen van De Lijn die vertrekken aan het station van Halle. Nieuw is dat deze keer niet de stad Halle maar wel Vlaanderen de kostprijs hiervan betaalt. Minister van toerisme Ben Weyts trekt hiervoor 25.000 euro uit. Voor deze som zullen er bussen rijden naar gelang de vraag zich aandient. Bij veel bezoekers worden er ook meer bussen ingezet. Daarnaast zet Vlaanderen ook extra wandeltellers in dit jaar om een beter zicht te krijgen op hoeveel mensen nu eigenlijk het Hallerbos bezoeken en het beleid hier beter op af te stemmen.

Koopzondag

Nu Vlaanderen de factuur van de gratis hyacintenbussen op zich neemt, opent dit voor Halle andere perspectieven om de aanwezigheid van internationaal massatoerisme meteen aan te grijpen om zichzelf als stad ook in de kijker te werken. “We voorzien dat op zaterdag en op zondag onze shuttlebus mensen van aan het station tot in de stad brengt. Op zondag 28 april plannen de handelaars een speciale koopzondag. Om toeristen op de juiste bussen te krijgen, voorzien we aan het station twee toegangspoorten”, aldus burgemeester Marc Snoeck. Verder zal men tijdens de hyacintenperiode ook fietsen kunnen huren aan het station. De stad werkte twee fietsroutes uit: een snelle route voor wie zo snel mogelijk in het bos wil zijn en een tweede gemoedelijker route langs mooie wegen tot in het bos.

Wie wil weten wanneer de bloei van de boshyacinten begint, kan best de website www.hallerbos.be of www.hyacintenfestival.be in het oog houden. Normaal start de bloeitijd half april.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees