Vooral basisscholen dicht wegens staking

Aalst -

In Aalst zijn morgen alle lagere- en kleuterscholen van het Sint-Maarteninstituut gesloten. Ook de lagere school van het Sint-Jozefscollege in de Pontstraat en de DvM basisschool gaan dicht. Op de meeste plaatsen wordt in opvang voorzien.

De nationale onderwijsstaking krijgt in de Ajuinenstad veel navolging. “Onze lagere scholen en kleuterscholen zijn woensdag dicht”, zegt Peter Dossche, adjunct-directeur van het Sint-Maarteninstituut. “Op de meeste plaatsen wordt opvang voorzien. In het secundair zullen behoorlijk wat leerkrachten staken en zijn ouders en leerlingen gebrieft dat we het normale lesverloop niet kunnen garanderen.”

Ook de deuren van de lagere school van het Sint-Jozefscollege in de Pontstraat gaan dicht omdat zo goed als alle leerkrachten daar staken. In de vestigingen van diezelfde school in de Capucienenlaan en de Eikstraat staakt dan weer niemand. De lessen gaan daar gewoon door. In de basisschool van het Atheneum worden geen lessen gegeven omwille van de hoge stakingsbereidheid. Wel wordt van 12.40 uur tot 12 uur in opvang voorzien. In de DvM basisschool staken zo goed als alle leerkrachten en wordt de school gesloten zonder opvang.

In de humaniora van DvM wordt wel lesgegeven en worden de leerlingen op school verwacht. In het middelbaar van het Sint-Jozefscollege staakt ongeveer vijftien procent van de leerkrachten. “Er wordt wel lesgegeven en leerlingen moeten uiteraard naar school komen”, zegt directeur Karla De Vuyst. In het VTI staken volgens de directie meer dan vijftig leerkrachten. Leerlingen kregen een bericht dat het normale lesverloop in het gedrang komt maar dat er opvang wordt voorzien.

Technigo stuurde alle ouders een bericht: “We hebben gezegd dat wij als school begrip hebben voor de stakingsmotieven en dat de kans reëel is dat het normale lesgebeuren ernstig verstoord kan zijn”, zegt Ward Brouwers, directeur van Technigo. “Leerlingen worden wel op school verwacht.” In het Sint-Augustinusinstituut zijn de lessen in vier klassen ernstig verstoord. “Die leerlingen mogen thuisblijven”, klinkt het bij de directie, die ook opvang voorziet. Het Lyceum verwacht weinig stakers. “De reguliere lessen en geplande activiteiten komen niet in het gedrang”, aldus directeur An Agneessens. In het Sint-Vincentiusinstituut in Gijzegem wordt gewoon lesgegeven. Volgens het secretariaat zijn er daar niet zo veel stakers. Ook de Academie voor Beeldende Kunsten is woensdag open. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio