Rusthuis Zuiderlicht vangt geïnterneerden op met mentale beperking

Rusthuis Zuiderlicht vangt geïnterneerden op met mentale beperking

Foto: fvv

Gent -

Woon-zorgcentrum Zuiderlicht in Mariakerke is gestart met de opvang van geïnterneerde 50-plussers met een mentale beperking. “Nu vallen ze te vaak uit de boot”, zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A)

Vandaag wonen al 11 geïnterneerden met een handicap in verschillende afdelingen van het woon-zorgcentrum aan Zuidbroek en dat wordt in de toekomst nog uitgebreid.

Volgens OCMW-voorzitter Rudy Coddens valt de doelgroep nu te vaak uit de boot. “We moeten er zijn voor de meest kwetsbaren in onze samenleving”, zei hij aan Anne Schiettekatte (SP.A) tijdens de bevoegde gemeenteraadscommissie. “Uit overleg met het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap (VAPH) blijkt dat veel zorgorganisaties deze doelgroep niet kunnen opnemen. Het ontbreekt hen aan knowhow en scholing.”

Geen typisch rusthuis

Zuiderlicht specialiseert zich al van bij het begin in kwetsbare doelgroepen zoals mensen met jongdementie. “Het is geen typisch rusthuis”, aldus Coddens. “We hebben ervaren psychiatrische verpleegkundigen, zorgkundigen en forensische kennis in huis.”

Alleen mensen die een langdurige behandeling hebben gehad en gestabiliseerd zijn, zijn welkom in het woon-zorgcentrum.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio