Onverbeterlijke offerblokdief blijft toeslaan in kathedraal: “Alleen als hij in de cel zit, zijn we op ons gemak"

Onverbeterlijke offerblokdief blijft toeslaan in kathedraal: “Alleen als hij in de cel zit, zijn we op ons gemak"

Foto: Belga

Ieper -

D. S. (46) riskeert opnieuw een celstraf voor een reeks diefstallen in de kathedraal en Saint George's Memorial Church, allebei gelegen aan het Vandenpeere-boomplein in het centrum van Ieper.

De feiten gebeurden in juli, november en december 2018. S. is verslaafd aan heroïne en werd al meermaals veroordeeld voor gelijkaardige feiten in 2017, waarbij hij honderden euro's peuterde uit offerblokken. S. lijkt vrijwel meteen in zijn kwalijke gewoonte te hervallen zodra hij vrijgelaten wordt uit de gevangenis, die op enkele honderden meter ligt van de kathedraal en Saint George's Memorial Church. Hij zou nochtans ondertussen moeten weten dat zijn diefstallen gefilmd worden door camera's.

Onverbeterlijke offerblokdief blijft toeslaan in kathedraal: “Alleen als hij in de cel zit, zijn we op ons gemak
Foto: ptb

“De beklaagde doet niet veel moeite om zich weg te steken. Ik vorder een effectieve straf”, zei de procureur tijdens de zitting in de Ieperse rechtbank.

“Hij doet dit niet uit een ziekte voor stelen”, zei de advocaat van S. “Mijn cliënt heeft een heel beperkt sociaal netwerk. Als gevolg van zijn heroïnegebruik is hij niet meer welkom bij zijn ouders en al een tijdje dakloos. Hij heeft ook geen inkomen en gaat naar de kerk, omdat hij niet anders kan. In zijn ogen is dat het meest onschuldige wat hij kan doen. Wat is het alternatief? Een oudje haar handtas stelen?”

“Mijn leven bestaat nu uit het telkens betreden en verlaten van een cel, want mijn verslaving is enorm sterk”, vulde S. aan. “Ik hoop eindelijk van de drugs af te geraken en mij residentieel te laten opnemen, maar ik word geweigerd door mijn leeftijd.”

De rechter wees hem echter op twintig correctionele en zeventien politionele veroordelingen. “U wordt geweigerd, omdat u niet kan stoppen met het plegen van strafbare feiten”, wees ze hem terecht. “Bent u van plan om de burgerlijke partijen ooit terug te betalen?”

Toon Breyne, voorzitter van de kerkfabriek Sint-Maarten en Sint-Niklaas, zit verveeld met het recidivisme in de kathedraal. “De man liet zich zelfs opsluiten in de kerk om op het gemak zijn ding te kunnen doen. We installeerden al camera's. Het enige wat we kunnen doen, is regelmatig camerabeelden controleren wanneer hij vrij is. Dit verhaal is heel pijnlijk voor de man, maar we kunnen hem moeilijk een abonnement geven. Nu zit hij in de cel en zijn we op ons gemak. Het gestolen bedrag is niet gigantisch, maar dient onder meer voor het betalen van diensten.”

Onverbeterlijke offerblokdief blijft toeslaan in kathedraal: “Alleen als hij in de cel zit, zijn we op ons gemak
Toon Breyne, voorzitter van de kerkfabriek Sint-Maarten en Sint-Niklaas, zit verveeld met het recidivisme in de kathedraal. Foto: ptb

S. riskeert nog een bijkomende straf voor het vervalsen van een gestolen rijbewijs met zijn foto en handtekening ondanks een levenslang rijverbod.

Vonnis op 1 april.

Onverbeterlijke offerblokdief blijft toeslaan in kathedraal: “Alleen als hij in de cel zit, zijn we op ons gemak
De kerkfabriek installeerde camera’s in de kerk. Foto: ptb
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees