Hier kan je deze zomer elke dag zwemmen in de Reien: “Bewakingsfirma zal zelfs ’s nachts een oogje in het zeil houden”

Binnenkort zitten de schepenen en burgemeester in zwembroek met de voeten in het Coupurewater. Foto: mvn

Brugge -

Zwemmen in de Reien kan komende zomer niet alleen in het weekend, maar elke dag. Van 11 uur tot 20 uur, in een afgebakende zone in de Coupure. “Een trekpleister voor Bruggelingen én toeristen.”

Op een warme zomerdag de Reien induiken: het is een geneugte waar heel wat Bruggelingen en toeristen de voorbije zomer niet aan konden weerstaan. Ook wanneer dat niet mocht, want zwemmen was enkel toegelaten in het weekend. Daar komt deze zomer verandering in. Ter hoogte van de Coupure zal bij mooi weer dagelijks gezwommen kunnen worden. Van zaterdag 29 juni tot en met zondag 1 september, telkens van 11 uur in de voormiddag tot 20 uur ’s avonds.

Toezicht

De afgebakende zwemzone zal bereikbaar zijn via een ponton. Vergelijkbaar met vorig jaar, maar dan zonder het kunstige Triënnale-paviljoen. Het zwemmen gebeurt net als toen onder het toeziend oog van een redder, maar ook buiten de zwemuren zal er toezicht zijn. “De openingstijden zijn zeer ruim en we vragen dan ook dat deze gerespecteerd worden. Een bewakingsfirma zal, ook ’s nachts, een oogje in het zeil houden om overlast te voorkomen. We openen een meldpunt voor de buurtbewoners. Het is immers niet de bedoeling dat zij hinder ondervinden”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Al gaat hij ervan uit dat de overlast wel beperkt zal blijven. “Dit zal vooral een trekpleister worden voor Bruggelingen en toeristen. Zwemmen in de Reien, dat is een unieke ervaring.”

Permanent

In 2015 en 2018 kon ook al in de Reien gezwommen worden, in kader van de Triënnale. Een poging om in de Langerei een permanente zwemzone in te richten, bleek onmogelijk door de slechte waterkwaliteit. De Coupure is wel geschikt voor zo’n zwemzone. “Door enkele ingrepen was de waterkwaliteit daar vorig jaar zeer goed. Van de Vlaamse Milieu­maatschappij kregen we dan ook de toestemming om hier een zwemzone in te richten”, zegt schepen van Leefmilieu Franky Demon (CD&V).

Ook op andere delen van de Reien wil het stadsbestuur de waterkwaliteit verbeteren. “Onder meer door baggerwerken en door het vernieuwen van rioleringen”, zegt Mercedes Van Volcem (Open VLD), schepen van Openbaar Domein. “Al is natuurlijk ook de temperatuur een belangrijke factor voor de waterkwaliteit.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees