Schepencollege verplicht na vijf jaar vlees op vegetarische picknick

Schepencollege verplicht na vijf jaar vlees op vegetarische picknick

Foto: BELGAIMAGE

Diksmuide -

Tijdens de jaarlijkse Fair Trade-picknick op pinkstermaandag móét vlees geserveerd worden. Dat heeft het schepencollege van Diksmuide beslist. Maar dat het concept van het vegetarische evenement plots moet veranderen, ziet de organisatie niet zitten. “Waarom zouden we het dan nog laten doorgaan?”

Voor een vijfde en laatste keer zou Fair Trade Diksmuide dit jaar een vegetarische picknick organiseren tijdens het jaarlijkse Boter- en Kaasfeest op pinkstermaandag. Maar de kans is groot dat die laatste editie er niet komt. Het nieuwe schepencollege heeft de organisatie namelijk verplicht om vlees te serveren. “We hebben er destijds voor gekozen om een vegetarische picknick op poten te zetten”, zegt Rik Maekelberg, voorzitter van Faire Trade Diksmuide. “Omdat er tijdens het Boter- en Kaasfeest zelf al voldoende vlees te verkrijgen is. We waren toen al bezig met klimaat en de ecologische voetafdruk. Daarom ook dat we alle producten zo lokaal mogelijk houden.”

Maar dat niet iedereen fan is van het vegetarisch concept, bleek al bij de vorige edities. “Tot vorig jaar hadden we nog een socialistische schepen die ons genegen was, maar bij CD&V ligt dat duidelijk anders”, zegt Maekelberg. “We vragen ons af of we er eigenlijk nog mee moeten doorgaan. Wij wilden in schoonheid eindigen, maar als we ons niet aan ons concept mogen houden, waarom dan nog doorzetten? Daarbij zijn er ook nog praktische bezwaren in verband met koelkasten.”

Volgens schepen en landbouwer Marc Deprez (Idee) is vlees uit Diksmuide wél duurzaam. “Onze lokale boeren mogen mee profiteren. Het gaat over kwaliteitsvol en traceerbaar vlees dat hier geproduceerd is. Dat is duurzaam. Fair Trade staat voor duurzame landbouw, dat geldt niet alleen voor de boeren in het Zuiden maar ook in het Westen. Dit kan alleen maar een promotie zijn voor onze eigen kwaliteitsvolle landbouw.”

Corrigeer

NIEUWS