Criminoloog over drugsoorlog: “De totaal verkeerde aanpak van De Wever zorgt mee voor deze toestanden”

Criminoloog over drugsoorlog: “De totaal verkeerde aanpak van De Wever zorgt mee voor deze toestanden”

Foto: rr

Antwerpen -

In een interview met Radio 1 ergerde Bart De Wever zich naar eigen zeggen rot aan de zogenaamde “yogasnuivers”: mensen die om planeet en welzijn bekommerd zijn, maar wel recreatief cocaïne snuiven. Dat zei hij in een interview met Radio 1. Zij houden volgens de Antwerpse burgemeester mee “een criminele keten in gang”.

“Goed dat De Wever wijst op de complexiteit van de drugsproblematiek door niet enkel op de dealers, maar ook op de afnemers te wijzen”, zegt Tom Decorte, professor criminologie. Alleen: door (slechts) één groep cokegebruikers te viseren, zwaait de N-VA-voorzitter met een moralistisch vingertje terwijl hij zelf het geweld in zijn stad in de hand werkt, aldus de criminoloog. “Ja, ik acht het war on drugs-beleid mee verantwoordelijk voor veel dingen die nu gebeuren. De Wever zet nu in op repressie. Terwijl dat nog nooit en nergens geleid heeft tot een oplossing van het probleem. Integendeel: in het buitenland is bewezen dat repressie de competitiviteit van misdadigers op de spits drijft. Criminelen worden nerveuzer, gaan ‘collega’s’ verdenken van meewerken met politie… Het geweld neemt samen met de zenuwachtigheid toe. Het is wachten tot er in Antwerpen een burgerslachtoffer valt.”

LEES OOK. Bart De Wever: “Ik kan niet uitsluiten dat we dit geweld nog gaan zien”

Hoe De Wever zijn war on drugs dan wél efficiënt kan voeren? ”Door al eens te kijken naar wat een parlementaire werkgroep in 1996 aanbeval. Toen al was duidelijk dat preventie het belangrijkste wapen is in de strijd tegen drugs. Terwijl slechts drie procent van de middelen naar preventie gaat. Vandaag moeten we durven te bekijken hoe we drugs – ook cocaïne – voor een stuk kunnen legaliseren zoals in Portugal of Canada. Als het beleid alle beslissingen over wie wat en waar produceert aan de onderwereld overlaat, wordt die slapend rijk. En dan hebben criminelen er zelfs gevangenisstraffen voor over om een erg winstgevend handeltje te drijven.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees