Bart Peeters verdedigt vliegende ‘madammen’: “Wie labrador in huis heeft, weegt zwaarder op milieu”

Bart Peeters verdedigt vliegende ‘madammen’: “Wie labrador in huis heeft, weegt zwaarder op milieu”

Bart Peeters. Foto: vrt

Ook vandaag springt Bart Peeters (59) in als vervanger voor de drie ‘madammen’ van Radio 2. De kritiek op hun verre reizen wuift hij weg. “Een vleesetende ­fietser is erger dan een ­veganist met een Porsche.”

Ook vandaag springt Bart Peeters (59) in als vervanger voor de drie ‘madammen’ van Radio 2. De kritiek op hun verre reizen wuift hij weg. “Een vleesetende fietser is erger dan een veganist met een Porsche.”

Geen Anja Daems, geen Cathérine Vandoorne en geen Siska Schoeters in De madammen deze week: het trio van de radio is op droomreis met elk vijf luisteraars. De eerste in Kenia, de tweede in New York, de derde in Noorwegen. Droomreizen die niet door iedereen op applaus zijn onthaald. Want is dat wel nodig, al dat gereis, met het klimaat dat zo onder druk staat? Bart Peeters, die de madammen morgen voor de tweede keer vervangt, pleit voor redelijkheid: “We willen natuurlijk allemaal klimaatneutraal leven, maar dat is moeilijk. Vliegen is niet goed voor het milieu, maar dat is relatief. Een vleesetende fietser is erger dan een veganist met een Porsche, las ik. En wie een labrador in huis heeft, weegt zwaarder op het milieu dan iemand die airmiles verzamelt. Ik vind dat alle Belgen heel precies moeten geïnformeerd worden over de impact van vlees eten, autorijden en vliegen. Nu weten we te weinig.”

Ook vandaag is Bart Peeters van tien tot twaalf op Radio 2 te beluisteren. Zijn eerste dag maandag was een openbaring: “Ik heb héél veel verkeersinformatie gelezen, ik deed er zelf anderhalf uur over om op de VRT te geraken. Ik ben eigenlijk op tournee, dus ligt mijn energetisch hoogtepunt nu vooral ’s avonds. ’s Morgens sta ik normaal nooit in de file, nu wel. Dat is wennen. Radio is dat niet, ook al ben ik geen radiomaker. Maar mijn motto is: timmer eens een nestkastje. Dat is gezond voor je hoofd en je blik op de wereld. Ik ben muzikant, maar probeer niet dag en nacht platen te maken. Lou Reed heeft één slechte plaat gemaakt waarvan ik dacht: je had beter een nestkastje gemaakt in plaats van de hele tijd platen te maken. Ik bedoel maar: doe eens iets anders. Maandag heb ik het op de radio gehad over wielrennen, vrouwen in de biersector, uitvaartverzorging en bevriezende bloesems. Daar zou ik zelf nooit op gekomen zijn. Maar het is eens iets anders.”

De madammen met Bart Peeters, van 10 tot 12 uur op Radio 2

INFO

INFODe madammen met Bart Peeters, van 10 tot 12 uur op Radio 2

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees