Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Cannabistelers moeten bijna 700.000 euro terugbetalen

Vichte/Otegem/Tielt

-

De leden van een Belgisch-Nederlands drugsnetwerk dat cannabis kweekte boven cafés, kregen straffen tot veertig maanden cel en moeten 695.000 euro drugswinsten terugbetalen.

Met de hulp van vier West-Vlamingen uit Wielsbeke, Menen, Vichte en Knokke-Heist en een Oost-Vlaming uit Knesselare slaagde een Nederlandse bende erin om cannabisplantages op te zetten in een loods, een huis en boven cafés. Op 1 januari 2015 kon het gerecht de bende oprollen. Er werden meer dan 2.000 cannabisplanten aangetroffen op de vier locaties. Boven café 't Belfort in Tielt werden er enkele honderden gevonden. Ryan W. (27) uit Menen en Patrick V. (48) uit Knokke-Heist runden de cafés en knepen een oogje dicht.

Zij kregen een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Net zoals Franky D. (55) die zijn huis in Vichte verhuurde aan de bende. Wielsbekenaar Ronny N. (62) en Oost-Vlaming Patrick S. (59) kregen een effectieve celstraf van twintig maanden, omdat ze meehielpen. De Nederlandse kopstukken kregen tot veertig maanden celstraf. Er werd 695.000 euro verbeurdverklaard.(eva, djr)

De Nederlandse kopstukken gebruikten West-Vlamingen met financiële problemen om cannabis te kweken.

Het beste van Enkel voor abonnees