“Gefrustreerde” May haalt lang Brexit-uitstel van tafel… maar Europese Unie wacht nog steeds op brief

“Gefrustreerde” May haalt lang Brexit-uitstel van tafel… maar Europese Unie wacht nog steeds op brief

De Britse premier Theresa May. Foto: REUTERS

De Britse premier Theresa May zal de Europese Unie verzoeken om de Brexit slechts uit te stellen tot juni. Dat meldt de BBC. Volgens de Britse openbare omroep is May “gefrustreerd” door het onophoudelijke verzet tegen haar pogingen om tot een akkoord te komen.

Het uitstel, bijna drie jaar na het referendum over het vertrek van het Verenigde Koninkrijk uit de Europese Unie, maakt de toekomst van de Brexit nog onzekerder dan het al was: aanvaarden de Britten de huidige deal van May met de EU, dan kan de Brexit (na een eventueel kort uitstel om alles juridisch rond te krijgen) op korte termijn plaatsinden. Maar ook een harde Brexit, of zelfs een nieuw referendum zijn nog opties.

De Brexit-deadline langer uitstellen dan tot eind juni ziet May naar verluidt echter niet langer zitten. Volgens de BBC zal de premier vandaag een brief sturen aan Europees president Tusk met het verzoek om een kort uitstel. Volgens de Britse openbare omroep is May “gefrustreerd” omdat het akkoord dat ze sloot met de EU al tweemaal werd verworpen door het Lagerhuis, en door het verzet van speaker John Bercow tegen een derde stemming over die deal.

EU wacht nog steeds op brief van May

Minder dan 30 uur voor de start van de Europese top waarop de EU-leiders een beslissing zouden moeten nemen over een eventueel uitstel, weten die leiders echter nog steeds niet waarover ze precies moeten praten. May heeft de brief waarin ze om uitstel verzoekt namelijk nog steeds niet verstuurd. “Misschien komt hij, maar misschien ook niet”, zei een Europese topdiplomaat woensdagochtend in Brussel.

Het enige wat daags voor de top zeker is, is dat de EU-leiders een discussie over de Brexit zullen houden. Het vertrekpunt van hun discussie zal de stand van zaken zijn wanneer hun vergadering donderdag om 15 uur aanvangt. Ze volgen daarvoor de ontwikkelingen in Londen op de voet. Hoe dan ook zullen ze ook de voorbereidingen op een ‘no deal’ bespreken.

Het is in ieder geval ook uitkijken naar de officiële uitnodigingsbrief van Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk voor de top. Verwacht wordt dat hij in de brief ingaat op de Brexit-discussie. Het is onder andere de vraag of hij zal kunnen bevestigen dat er rekening gehouden wordt met een extra Brexit-top in de loop van volgende week, zoals ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker al aangaf.

Zonder beslissing over een uitstel van de Brexit, verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op vrijdag 29 maart, over negen dagen dus.

Play

bekijk ook

Brits parlement stemt ‘no deal’ weg, May dreigt Brexit op de lange baan te schuiven

Brexit derde stemming 412 voor, 202 tegen

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees