Oppositie betreurt dat ze bestuursakkoord niet op papier kan inkijken

SP.a: "Meerderheid neemt lokale democratie niet ernstig"

SP.a:  "Meerderheid neemt lokale democratie niet ernstig"

Met 'Wijk aan zet' trok SP.A voor de verkiezingen zelf al naar de burger om te luisteren naar hun verzuchtingen Foto: ghl

Destelbergen - Morgen donderdag stelt de Open VLD-N-VA meerderheid haar bestuursakkoord voor op de gemeenteraad. "Eindelijk, vijf maand na de verkiezingen", foetert de SP.a-oppositie. De socialisten zijn ook niet te spreken over het feit dat het over een "gewone mededeling" gaat, en dat zij het bestuursakkoord niet op voorhand op papier krijgen. "Democratisch onverantwoord", klinkt het.

De meerderheid besliste geen tekst op papier ter beschikking te stellen, maar het akkoord gewoon voor te lezen. We krijgen dus niet de kans om ons terdege voor te bereiden op wat het voorwerp zou moeten zijn van een grondig democratisch debat", zegt SP.a-raadslid Eddy Van de Walle. We zijn mee democratisch verkozen, en willen ook vanuit onze positie gehoord worden."

Ook bij de "inspraak" van de burger heeft SP.a bedenkingen: "Men trekt tijdens drie infosessies naar de burger met dit bestuursakkoord. Maar ook hier gaat het over aanhoren en de mogelijkheid om een vraag te stellen. Participatie is luisteren naar de voorstellen van de mensen, en die vertalen in wat je politiek wil verwezenlijken. De gemeenteraad is het  hart van onze locale democratie, de strategische richting waarin men de gemeente wil sturen, is dus minstens een democratisch debat waard. De meerderheid wenst dit debat duidelijk niet te voeren."  De discussie hierover wordt zonder twijfel morgenavond vervolgd. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio