Duizenden leerkrachten leggen werk neer

OVERZICHT. “Zes op de tien leerkrachten staken” in Vlaamse scholen: “Zelfs schooldirecteurs leggen het werk neer”

OVERZICHT. “Zes op de tien leerkrachten staken” in Vlaamse scholen: “Zelfs schooldirecteurs leggen het werk neer”

In de stadshal in Gent voeren leerkrachten actie. Foto: Bart Moerman

Brussel / Mechelen -

Nu de dag van de aangekondigde onderwijsstaking is aangebroken, wordt duidelijk hoe diep de onvrede van de leerkrachten zit. De christelijke vakbond schat dat 40.000 leerkrachten het werk hebben neergelegd. Daardoor waren heel wat scholen dicht. “Dit zijn nooit geziene stakingscijfers in het onderwijs”, zegt de vakbond.

Officieel hebben volgens de Vlaamse overheid woensdag 31.158 van de 193.638 personeelsleden uit het onderwijs het werk neergelegd. Dat is omgerekend 16 procent. Maar het werkelijke aantal stakende leerkrachten ligt wellicht een pak hoger. Want de scholen die volledig dicht gingen omdat zowat iedereen staakte, gaven hun cijfers nog niet door aan de administratie.

Het Christelijke Onderwijzersverbond telt zes op de tien stakende leerkrachten. “Dat is fenomenaal, want leerkrachten gaan niet snel tot actie over”, zegt algemeen secretaris Marianne Coopman. “Ook in de scholen waar niet gestaakt wordt, is er lang over gedebatteerd. Uit onze tellingen blijkt nu dat zes op de tien leerkrachten staken.”

De Christelijke Onderwijscentrale schat het aantal stakers op 40.000. “Zelfs schooldirecteurs leggen het werk neer”, zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale (COC). “Omdat de actie is vooral een anticipatie op een mogelijk toekomstig onderwijsbeleid, is 40.000 stakende personeelsleden een fenomenaal succes. Het is een duidelijk signaal dat er overal extra investeringen nodig zijn om het beroep aantrekkelijker te maken en de werkdruk te verlagen.”

“Zelfs bij de tijdelijke krachten, die doorgaans terughoudender zijn, zit het zo hoog dat ze bereid zijn om mee te staken”, zegt Marnix Heyndrickx (VSOA).

LEES OOK. Vandaag grote onderwijsstaking: leerkrachten leggen uit waarom ze het werk neerleggen (N+)

Antwerpen

De onderwijsstaking heeft in Antwerpen tot gevolg dat ongeveer twee op de drie basisscholen van het stedelijk onderwijs woensdag gesloten blijven. In het secundair onderwijs zijn volgens de koepel in principe wel alle scholen open. Dat betekent echter nog niet dat de lessen er ook effectief doorgaan, aangezien er mogelijk wel heel wat leerkrachten staken.

Het stedelijk onderwijs laat weten dat de ouders van getroffen scholen vooraf op de hoogte zijn gebracht. Bovendien wordt er steeds opvang voorzien voor kinderen die toch opdagen, klinkt het.

Bij het gemeenschapsonderwijs (GO!) en het katholiek onderwijs waren er woensdagochtend nog geen regionale Antwerpse cijfers beschikbaar.

OVERZICHT. “Zes op de tien leerkrachten staken” in Vlaamse scholen: “Zelfs schooldirecteurs leggen het werk neer”
Foto: Bart Moerman

Vlaams-Brabant

“De onderwijsstaking in Vlaams-Brabant wordt heel goed opgevolgd. Een groot aantal scholen is gesloten en overal waar dat niet gebeurde zijn de lessen verstoord omdat een aantal leerkrachten afwezig bleef. Onze boodschap aan de overheid is heel duidelijk”. Dat stelt vakbondssecretaris Gert Scheepmans (ACOD), die samen met collega’s woensdagmorgen directies en leerkrachten van scholen bezoekt.

Scheepmans heeft in Vlaams-Brabant weet van 23 scholen die gesloten zijn en ook geen opvang voorzien hebben. Als voorbeelden van scholen verwijst hij naar Hertog Jan in Kortenberg, De Sterrenhemel in Machelen, Mater Dei in Leuven, Sterretjes Tienen, de basisschool in Neerwinden... “We merken geen verschil tussen de onderwijsnetten over de mate waarin de staking opgevolgd wordt”, zegt Scheepmans.

Samen met vakbondssecretarissen van de twee andere vakbonden brengt hij deze voormiddag een bezoek aan directies en leerkrachten van scholen in het Leuvense. “Wij brengen hen een voorraad snoepjes die ze donderdag aan hun personeel kunnen geven. Het gaat enerzijds om zuurtjes om het gebrek aan middelen aan te kaarten, en anderzijds druivensuiker om kracht en energie op te doen omdat het personeel hierdoor zeer hard moet werken”, aldus Scheepmans.

Video: bfr

Brussel

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van COV, COC, VSOA Onderwijs en ACOD Onderwijs heeft woensdagochtend een stakingspiket opgetrokken aan de Vrije Universiteit Brussel, waar een dertigtal stakers uit de verschillende lagen van het onderwijs hun onvrede uiten. “In het basisonderwijs is de stakingsbereidheid het grootst, daar kan men spreken van 70 tot 80 procent”, aldus Frédérique Dupont, regiosecretaris ACOD Onderwijs.

”Ik weet dat er in Molenbeek zeker één gemeenteschool sluit, in andere scholen van het gemeentelijk net wordt opvang voorzien door het gemeentepersoneel. In het GO! is er ook een grote bereidheid en wordt de opvang verzorgd door de mensen die niet staken. Er zijn bovendien ook heel wat directeurs die staken”, verzekert Dupont.

In het secundair onderwijs en in het hoger onderwijs is de stakingsbereidheid minder zou de hinder minimaal zijn.

De stakingsbereidheid blijkt groot te zijn, met name in het basisonderwijs, waar leerkrachten bezwijken onder werkdruk. “De middelen ontbreken. Men verlangt zoveel van de mensen, maar er staan geen middelen tegenover. Het M-decreet is een fantastisch idee, maar er zijn te weinig middelen en te weinig handen in de klas. Voor die extra handen heb je middelen nodig”, stelt Dupont.

OVERZICHT. “Zes op de tien leerkrachten staken” in Vlaamse scholen: “Zelfs schooldirecteurs leggen het werk neer”
Foto: Robin Utrecht

Mechelen

In Mechelen wordt woensdag flink deelgenomen aan de onderwijsstaking. Vooral in het katholiek onderwijs is de stakingsbereidheid zeer groot en zijn verschillende schoolpoorten dichtgebleven. Bij het GO! staakt zo’n 10 procent van de leerkrachten en zijn de lessen hooguit verstoord.

Bij de scholen van katholieke scholengroep regio Mechelen KITOS zijn enkel Sint-Norbertus en HBO5 in Duffel open, de andere zijn gesloten. Voor enkele scholen was dit sowieso het geval want er was een pedagogische studiedag voorzien.

Ook in het Scheppersinstituut en BimSem wordt geen les gegeven wegens een bijna voltallig lerarenkorps dat staakt.

In het GO! is de stakingsbereidheid lager. Op de verschillende campussen van Atheneum Busleyden bijvoorbeeld staakt zo’n 10 procent van de leraren en gaan de lessen gewoon door. Voor sommige klassen is de hinder groter dan voor andere.

In Mechelen is vooral het kleuter- en basisonderwijs getroffen door de onderwijsstaking.

OVERZICHT. “Zes op de tien leerkrachten staken” in Vlaamse scholen: “Zelfs schooldirecteurs leggen het werk neer”
Foto: pdv
OVERZICHT. “Zes op de tien leerkrachten staken” in Vlaamse scholen: “Zelfs schooldirecteurs leggen het werk neer”
Foto: gvb
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees