Gentse scholen hebben handen te kort

Helft basisscholen dicht; 250 Gentse leerkrachten betogen onder Stadshal

Helft basisscholen dicht; 250 Gentse leerkrachten betogen onder Stadshal

Leerkrachten Kussum Wauters en Too Vandebeek brachten 250 demonstranten bijeen onder de Stadshal. Foto: BM

Gent -

Zo’n 250 leerkrachten kwamen gisterochtend bijeen onder de Stadshal om de onderwijsstaking kracht bij te zetten. Initiatiefnemers Too Vandebeek (stadsschool Het Eiland) en Kussum Wauters (vrije basisschool Het Klimrek) vonden elkaar via Facebook.

“Handen te kort” en “Uw kinderen zijn onze toekomst”, waren de belangrijkste slogans op een geïmproviseerde bijeenkomst van leerkrachten onder de Stadshal deze ochtend. Daar kwamen zo’n 250 demonstranten bijeen, vooral uit het basisonderwijs. “Wij vonden dat er iets moest gebeuren op deze stakingsdag, een betoging of bijeenkomst. Omdat de vakbonden niets deden, nam ik zelf het initiatief”, zegt Too Vandebeek (33), kleuterjuf van de stadsschool Het Eiland in Malem. Zij kwam al op het idee om onder de Stadshal bijeen te komen, toen ze op Facebook zag dat ook Kussum Wauters van de Vrije Bassisschool Het Klimrek (Reinaertstraat en Van Beverenplein) aan het mobiliseren was. De twee vonden elkaar al snel, want merkten dezelfde noden.

“Wij voelen bij de ouders veel begrip voor deze staking: zij steunen ons want zij weten dat wij het goed voor hebben met hun kinderen”, zegt Too Vandebeek. “Ons grootste probleem is dat wij te veel problematieken tegelijk in één klas hebben, bv. kinderen met taalproblemen, een moeilijke thuissituatie, ADHD enz. Als wij merken dat die hulp nodig hebben, duurt het zolang eer die er is.”

Kussum Wauters merkt als ondersteunende leerkracht in het lager onderwijs gelijkaardige moeilijkheden. “Wij moeten de kinderen leren lezen en rekenen, maar tegelijk ook zoveel andere problemen oplossen. Dat kan niet?”

Minstens één schooldirectrice is het eens met de leerkrachten: Brigitte Wolff (60) die de scholen Het Tandwiel (Sint-Bernadette, Sint-Amandsberg), De Boekenmolen (Zwijnaarde) en Het Eiland (Malem) onder zich heeft. “Ik ben nu zestig. Vroeger zou ik al met pensioen geweest zijn. Ik ben nu twintig jaar directeur, en de laatste tien jaar is het echt niet meer te doen. Dit zijn schrijnende toestanden voor de leerkrachten. Als iemand ziek wordt, vinden we geen vervanger, en moet de rest nog harder werken terwijl het nu al niet houdbaar is. Er zijn veel te veel kinderen en veel te weinig ondersteuning: je kan de kinderen niet geven wat ze nodig hebben, en dat doet verdriet. En ondertussen moeten we maar papieren invullen over al die plannen. In plaats van met de kinderen bezig te kunnen zijn.”

Onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) kwam even poolshoogte nemen, en luisterde met aandacht naar de grieven. “Ik kan hun eisen enkel maar onderschrijven”, zei ze. “De problemen zijn reëel. Er zijn te weinig onderwijzers, er is te weinig begeleiding van de directies, zieke leerkrachten krijgen we niet vervangen omdat er geen zijn. En veel leerkrachten haken af of komen in een burn-out terecht: vaak zijn dat net de meest gemotiveerden die er niet van kunnen slapen dat ze de kinderen de hulp niet kunnen bieden die ze nodig hebben.”

De stad zorgt in haar eigen onderwijsnet voor extra omkadering, zegt ze. “De oplossing moet uit Brussel komen. Opeenvolgende regeringen hebben veel te veel op onderwijs bespaard.”

Helft scholen dicht

De onderwijsstaking is in Gent beter opgevolgd dan in de rest van de provincie, zeggen de vakbonden. Zeven op tien onderwijzers en kleuterjuffen uit het vrije net hebben gestaakt, zegt verantwoordelijke Luc Viaene van het Christelijke Onderwijzersverbond. Een aantal scholen bleef dicht, in de andere was er grote hinder. In het stadsonderwijs was er een gelijkaardig beeld: volgens onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) bleef de helft van haar basisscholen dicht, en was er in de andere zware hinder. “De stedelijke kinderopvang ging uitzonderlijk van ’s ochtends open, zodat alle kinderen opgevangen zijn.” Maar de meeste ouders hielden hun kinderen thuis. “Ik denk dat ook veel oma’s en opa’s de hele dag ingeschakeld zijn”, zegt Decruynaere.

Ook in het Gemeenschapsonderwijs werd de staking goed opgevolgd. Volgens woordvoerster Eva Van Buggenhout van Scholengroep Gent waren zeven van de veertien Gentse basisscholen dicht of zwaar verstoord. Verrassend waren de gevolgen van de staking op de secundaire scholen: bij één van de twaalf scholen was zware hinder verwacht, maar uiteindelijk bleken er drie zwaar getroffen door de staking.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio