Google krijgt van Europa boete van 1,5 miljard euro

Google krijgt van Europa boete van 1,5 miljard euro

Foto: REUTERS

De Europese Commissie heeft de Amerikaanse zoekgigant Google woensdag bedacht met een nieuwe megaboete van 1,49 miljard euro. Volgens de Commissie misbruikt Google met zijn advertentiemakelaar AdSense zijn dominante marktpositie in de online advertentiemarkt.

Wie een zoekfunctie gebruikt op nieuwssites, blogs of andere websites, krijgt niet enkel zoekresultaten te zien, maar ook advertenties. Via AdSense levert Google die advertenties aan websites aan. Volgens de Commissie heeft Google in contracten met die websites clausules laten opnemen die concurrenten als Yahoo en Microsoft verhinderen om ook hun advertenties op deze websites te plaatsen.

LEES OOK. Google zwicht voor Europese druk en past Android aan: dit verandert er

De Commissie doorploegde in de loop van het onderzoek honderden van die contracten. Vanaf 2006 eiste Google exclusiviteitsclausules. Drie jaar later werden die gaandeweg vervangen door clausules die websites verplichten om hun meest lucratieve plaatsen te reserveren voor advertenties van Google, dat op de bewuste Europese markt de voorbije tien jaar constant een aandeel van meer dan 70 procent had.

“Dit wangedrag heeft tien jaar geduurd”

Voor eurocommissaris Margrethe Vestager is het duidelijk dat deze praktijken de Europese concurrentieregels met voeten treden. “Dit wangedrag heeft tien jaar geduurd en heeft andere bedrijven verhinderd om te concurreren op basis van verdienste en om te innoveren”, zei Vestager woensdag over de boete van 1,49 miljard euro, goed voor 1,29 procent van de bedrijfsomzet.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse zoekgigant wegens misbruik van een dominantie marktpositie tegen een sanctie van de Europese concurrentiewaakhond aanloopt. In juli vorig jaar kreeg de techreus een recordbedrag van 4,3 miljard euro opgelegd omdat hij de positie van besturingssysteem Android had misbruikt om zo de Google-zoekmachine te bevoordelen. In juni 2017 ging het om een boete van 2,4 miljard euro, omdat het bedrijf zijn online shoppingdienst Google Shopping een onrechtmatig voordeel te geven op de concurrenten.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees