Verpleegster uit Ingelmunster krijgt twee jaar cel voor vergiftiging van baby: kind moest veertig keer naar ziekenhuis

Verpleegster uit Ingelmunster krijgt twee jaar cel voor vergiftiging van baby: kind moest veertig keer naar ziekenhuis

Themabeeld Foto: Shutterstock

Ingelmunster -

Het hof van beroep in Gent heeft een verpleegster uit Ingelmunster woensdag veroordeeld tot twee jaar cel waarvan de helft met uitstel voor het ziek maken van haar baby. De vrouw zou lijden aan het syndroom van Münchhausen by proxy.

Het jongetje was zeven maanden oud toen hij voor de eerste keer in het ziekenhuis werd opgenomen. Op twee jaar tijd kwam hij een veertigtal keer in het ziekenhuis terecht. Na een twintigtal opnames in het AZ Groeninge in Kortrijk, waar de moeder werkt, werd het gezin doorverwezen naar het UZ Gent.

De symptomen van het kind waren telkens futloosheid, misselijkheid en braken. De dokters vonden geen verklaring. Na verloop van tijd rees een vermoeden van kwaad opzet en werd een klacht ingediend. Volgens het parket maakte de verpleegster haar eigen kind bewust ziek. Het zag voldoende aanwijzingen dat de vrouw aan het syndroom van Münchhausen by proxy lijdt.

De strafrechter in Kortrijk achtte het echter onvoldoende bewezen en sprak de vrouw in eerste aanleg vrij. “Het is niet bewezen dat zij actief stoffen heeft ingebracht die bij de analyse werden teruggevonden.” Het parket ging in beroep waar de zitting in Gent achter gesloten deuren werd behandeld. Op een tweede zitdag werden ook enkele getuigen gehoord.

Anders dan de eerste rechter, achtte het hof de feiten bewezen maar enkel in de periode van 20 december 2011 tot 25 december 2012. De andere periodes acht het hof niet bewezen. Voor die ene periode werd de vrouw veroordeeld tot twee jaar cel waarvan een jaar met uitstel. Ze kreeg ook een geldboete van 600 euro. Het jongetje is intussen thuis en de situatie verloopt naar verluidt goed.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees