Staking bij civiele bescherming: stadspersoneel moet 1.000 wietplantjes opruimen in Geraardsbergen

Staking bij civiele bescherming: stadspersoneel moet 1.000 wietplantjes opruimen in Geraardsbergen

Foto: dvp

Geraardsbergen -

Bij de civiele bescherming is er opnieuw sociale onrust. Daarom moest het stadspersoneel van Geraardsbergen vandaag uitrukken om een wietplantage te ontmantelen. Het zou om meer dan 1.000 plantjes gaan. De vakbonden stelden een alternatieve uurregeling voor nu vele personeelsleden een verre verplaatsing naar de overgebleven kazerne van Brasschaat moeten doen. Maar dat voorstel werd verworpen, hekelt ACV. Daarom is er sinds dinsdag een stiptheidsactie in gemeenschappelijk vakbondsfront: enkel bij levensbedreigende situaties zal het personeel van Brasschaat uitrukken.

ACV hekelt nogmaals de hervorming van de civiele bescherming onder de vorige minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon. Zo werd de de functieomschrijving hervormd naar een tweedelijnsdienst, maar daalde vooral het aantal kazernes van zes naar twee. Een deel van het personeel moest elders aan de slag, bij de brandweer maar ook andere diensten zoals de Dienst Vreemdelingenzaken. Wie bleef, moet in Vlaanderen voortaan naar de kazerne van Brasschaat. De kazernes van Liedekerke en Jabbeke sloten eind vorig jaar de poorten.

“Een aantal personeelsleden van de oude civiele bescherming kreeg een nieuwe werkplek in de kazerne van Brasschaat, maar wel met een bijzonder moeilijke uurregeling”, zegt ACV. “Deze mensen werken 12 uur en 40 minuten per dag. Dat betekent dat personeelsleden die bijvoorbeeld eerst in de kazerne van Jabbeke werkten, om 04.00 u ‘s morgens moeten opstaan zodat ze om 07.00 u aan hun werkdag in Brasschaat kunnen beginnen. Eindigen doen ze om 19.40 u, waarna ze rond 22.00 u thuiskomen.” Nefast voor het privéleven en de veiligheid, met de combinatie van lange verplaatsingen en vermoeidheid. En bij interventies later op de dag loopt dat nog uit, aldus ACV.

De situatie is “onhoudbaar”, en het personeel stelde een alternatieve uurregeling voor, die efficiënter moet zijn en minder overuren met zich meebrengt. De bonden stelden een regeling voor waarbij 66 procent van de manschappen overdag werkt en 33 procent ‘s nachts, door een combinatie van shiften in een 24-uurstelsel en een 12-uurstelsel, legt Mark Saenen van ACV uit.

Het voorstel werd maandag echter zonder argumentatie verworpen na overleg met de administratie, zegt de vakbondssecretaris. Daarom startte dinsdag de stiptheidsactie, en die moet duren tot er een ontmoeting is met minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem zelf. “Onze mensen gaan de normale interventies niet doen. Ze zullen enkel uitrukken bij levensbedreigende situaties”, aldus Saenen.

Volgens Saenen is er in de Waalse kazerne van Crisnée, tussen Luik en Tongeren, dezelfde onrust. Het personeel maakt er zich ook op voor acties, zegt hij.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees