Alpaca’s doodgebeten in Limburg: vzw Landschap roept op om schrikdraad te plaatsen

Alpaca’s doodgebeten in Limburg: vzw Landschap roept op om schrikdraad te plaatsen

Foto: Welkomwolf.be

Peer -

“Eens te meer zijn in Limburg niet-beschermde landbouwdieren ten prooi gevallen aan wolven of honden”, meldt Jan Loos, afgevaardigd bestuurder van de vzw Landschap. “Of de daders nu wolven of honden waren, doet er eigenlijk niet echt toe: de dieren waren, ondanks maandenlange waarschuwingen, totaal niet beschermd met schrikdraad.”

In Peer zijn dinsdagnacht drie alpaca’s gedood. Eén dier werd ter plaatse verorberd. De twee andere alpaca’s werden dodelijk gebeten in de hals.

Loos roept schapenhouders op om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun dieren te beschermen, want in Limburg waren het de voorbije maanden vooral wolven die schapen pakten, maar in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen deden loslopende honden net hetzelfde.

“Geen enkel schaap - en bij uitbreiding damhert of alpaca - verdient het om gepakt te worden door een wolf, maar stilaan zijn er toch schapenhouders die er bijna om vragen”, klaagt Jan Loos.

Volgens vzw landschap volstaat een 5-draads elektrisch raster met de bovenste draad op 1,20 m van de grond en de onderste maximaal 20 cm van de grond, plus een spanningsbron van minimaal 4.500 volt, om 98 procent van alle wolvenaanvallen te voorkomen. De kostprijs ligt volgens de vzw rond 1 euro per lopende meter, alles inbegrepen.

“Wolven zijn opportunisten die altijd gaan voor maximale prooi met minimale inspanning. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat het pakken van een schaap of alpaca wél moeilijk is en een onprettige ervaring wordt die geassocieerd wordt met een elektrische schok. Dan zullen de wolven snel terugplooien op wild in de bossen van Limburg, want dat is er in overvloed”, luidt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees