Eerste ‘voorstel van burgers’ in deze legislatuur verzamelt 2.300 handtekeningen

Burgergroep vraagt stad om solidair te zijn met vluchtelingen

Burgergroep vraagt stad om solidair te zijn met vluchtelingen

Anima Eliano bij haar thuis met haar zoontje en drie vrouwelijke vluchtelingen Foto: DVH

Gent -

2.300 burgers hebben bij de Stad Gent een motie ingediend die vraagt om geen huiszoekingen uit te voeren bij Gentse gezinnen die onderdak geven aan mensen zonder papieren. “Wij willen dat een sociaalvoelende stad als de onze zich uitspreekt tégen de criminalisering van solidariteit.”

Sinds de vluchtelingen­crisis bieden overal in het land gezinnen aan transitmigranten een bed voor de nacht aan. De vluchtelingen uit landen als Eritrea en Soedan zijn op weg naar Groot-Brittannië en verblijven illegaal in ons land. Vaak moeten ze in openlucht slapen. Iedere avond verzamelen in het Brusselse Maxi­mi­liaan­park transitmigranten die onderdak zoeken. Vrijwilligers van het Burgerplatform wijzen hen dan toe aan de opvanggezinnen die zich die avond hebben gemeld.

“Ook in het Gentse zijn er enkele tientallen gezinnen die enkele keren per jaar of soms zelfs permanent vluchtelingen thuis opvangen”, zegt Anima Eliano van het Burgerplatform Gent.

Eerste burgervoorstel

In december 2017 werd echter een federaal wetsontwerp ingediend dat de politie toelaat huiszoekingen te verrichten bij mensen die onderdak geven.

“Dat ontwerp heeft schrik gezaaid en onrust teweeggebracht bij de opvang­gezinnen”, zegt Eliano. “Ik heb de indruk dat sommigen niet langer vluchtelingen durven op te vangen. Het ontwerp is gelukkig nog geen wet geworden, maar wij weten niet wat ermee zal gebeuren na de verkiezingen.”

Daarom verzamelde de actiegroep Solidair Gent voor het Burgerplatform afgelopen zomer 2.299 geldige handtekeningen.

“Dat is meer dan 1 procent van de bevolking ouder dan 16 jaar (216.695 op 1 maart, nvdr.)”, aldus een persbericht van de Stad. “Het is dus voldoende om in aanmerking te komen als eerste burgervoorstel in deze legislatuur.”

Dat betekent dat de initiatiefnemers bij aanvang van de gemeenteraad van 25 maart een kwartier de tijd krijgen om de gemeenteraadsleden te overtuigen van hun voorstel – geen huiszoekingen bij gezinnen die mensen zonder papieren herbergen, dus.

Protestactie

“Dat wetsontwerp is een duidelijke poging om solidariteit met vluchtelingen te criminaliseren”, zegt Anima Eliano. “Wij vragen dat een sociaalvoelende stad als Gent zich daar principieel tegen uitspreekt. Antwerpen heeft dit geweigerd maar 42 andere, vooral Waalse, gemeenten hebben dat wel al gedaan. Meer nog, het Waalse Parlement heeft het wetsontwerp helemaal verworpen.”

De initiatiefnemers van de motie zullen vóór de gemeenteraad van maandag ook een kleine protestactie houden voor het stadhuis.

Het is nog niet zeker dat de Gentse gemeenteraad zich kan uitspreken over deze kwestie. “Eerst moet worden geoordeeld of de gemeenteraad wel bevoegd is om deze beslissing te ­nemen”, aldus de persdienst van de Stad.

“Zo ja, dan zal het voorstel van de burgers ofwel ter zitting worden behandeld, ofwel op de eerstvolgende bevoegde commissie worden geagendeerd.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio