“Veertig asielzoekers verhuizen is allesbehalve een sinecure”

Asielzoekers uit bed gejaagd door bedwantsen: hele vleugel geëvacueerd

Asielzoekers uit bed gejaagd door bedwantsen: hele vleugel geëvacueerd

Foto: Photo News

Steenokkerzeel -

De bedden van zowat veertig asielzoekers in het centrum 127bis blijven al sinds het weekend onbeslapen. De oorzaak? Er werden bedwantsen aangetroffen in één kamer, waarna de hele vleugel werd geëvacueerd.

De asielzoekers van 127bis die in België het beloofde land zagen, zullen hun beeld wel bijgesteld hebben nadat ze het voorbije weekend een ongewenste bedpartner kregen: de bedwants, een nachtelijke bloedzuiger met een heel erg jeukende beet. De parasiet, die vaak voorkomt in ruimtes waar meerdere mensen samenleven en zich veelal nestelt in bedplooien, werd vorige vrijdag aangetroffen nadat enkele bewoners zich met steekwondjes bij de directie meldden.

Hoe de roodbruine insecten van zowat 5 millimeter in het asielcentrum terecht zijn gekomen, is voorlopig nog niet bekend. Maar het is niet de eerste keer dat het asielcentrum deze ongenodigde gasten over de vloer kreeg. Negen jaar geleden kreeg 127bis ook te maken met bedwantsen. “Zo nu en dan komt dat inderdaad voor”, zegt Geert De Vulder van de Dienst Vreemdelingenzaken. “Maar we zijn daar op voorbereid. Uit ervaring weten we dat als er bedwantsen in een kamer worden aangetroffen, dat er nog meer zijn. Daarom hebben we de hele vleugel afgesloten. Het is geen onoverkomelijk probleem, maar het zorgt wel voor de nodige kopzorgen want veertig asielzoekers verhuizen is allesbehalve een sinecure. Al bij al verliep de evacuatie naar de andere gesloten centra zoals Brugge of Merksplas vlot. Ook de aanmeldingshal werd preventief afgesloten omdat daar heel wat bewoners langskomen.”

Wanneer de asielzoekers terug kunnen keren is voorlopig nog niet duidelijk. “Een gespecialiseerde firma kwam zondag langs om de vleugel te ontsmetten en desinfecteren. Het middel moet tot vrijdag inwerken, waarna een inspectie zal worden uitgevoerd. Als de bedwants verdwenen is, wordt de hele vleugel gereinigd en kunnen de asielzoekers begin volgende week terugkeren. Is dat niet het geval dan moet de vleugen opnieuw onder handen genomen worden door een gespecialiseerde firma.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees