Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Mensen met autisme kunnen de ideale bagagecontroleurs worden.EPA

Eerste resultaten van proefproject zijn veelbelovend

G4S zet mensen met autismein om bagage te controleren

Zaventem

-

Beveiligingsfirma G4S stelt mensen met autismespectrumstoornis tewerk op Brussels Airport. Ze staan in voor de x-ray-screening ter controle van de bagage in de luchthaven.

Het proefproject, dat loopt sinds februari, gebeurt onder begeleiding van TRplus/Passwerk, een organisatie die mensen met autisme inzet in verschillende sectoren - waaronder ICT - en jobcoaching voorziet voor haar medewerkers.

“Het is voor mensen met autismespectrumstoornis niet altijd even gemakkelijk om een job te vinden op de reguliere arbeidsmarkt”, zegt Nico De Cleen van TRplus/Passwerk.

Perfectionistisch

“Functies zoals het screenen van bagage op de luchthaven zijn hen echter op het lijf geschreven. De sterke kanten van mensen met autisme sluiten perfect aan bij de jobvereisten van een goede screener. Zo kunnen mensen met autisme zich erg goed concentreren en zijn ze perfectionistisch.”

nico de cleen trplus/passwerk “De sterke kanten van mensen met autisme sluiten perfect aan bij deze jobvereisten”

“Ze zijn door hun detaillistische visie goed in het herkennen van onregelmatigheden en patronen."

De voorbije maanden hebben de screeners in spe een uitgebreide aanwervingsprocedure doorlopen. Er werd een aparte klasgroep opgericht waarbij de opleiding werd afgestemd op hun noden en in samenwerking met TRplus/Passwerk werd een individueel begeleidingsprofiel uitgewerkt.

Om ervoor te zorgen dat ze zich goed in hun vel voelen, hebben G4S en TRplus/Passwerk in samenwerking met Brussels Airport een rustige werkruimte voorzien, weg van alle kenmerkende drukte van de luchthaven. Het proefproject lijkt alvast een succes.

“Screeners zijn essentieel om de veiligheid op de luchthaven te bewerkstelligen”, zegt Jean-Paul Van Avermaet van G4S België.

Onregelmatigheden

“Mensen met autisme verwerken informatie op een andere manier, waardoor ze onregelmatigheden sneller opmerken. De eerste weken van onze nieuwe medewerkers tonen aan dat ze alle kwaliteiten bezitten om het screeningsproces snel onder de knie te krijgen.”

Het beste van Enkel voor abonnees