Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Na de uitspraak zocht en vond Katrien R. troost bij heel wat vrienden en familie die mee naar de rechtbank waren gekomen.bfs

Katrien R. legt zich neer bij 20 jaar cel voor moordplan op echtgenoot

“Ik aanvaard mijn straf. Maar geef me nog even tijd voor ik naar gevangenis ga”

Lebbeke

-

Twintig jaar cel: dat was woensdag in de correctionele rechtbank van Dendermonde het verdict voor Katrien R. voor het moordplan op haar echtgenoot Wim Van Cauteren uit Lebbeke. Een straf die ze danig geëmotioneerd beloofde te aanvaarden.

De strafmaat voor Katrien R. werd een aftelsom. Van de 26 jaar cel die openbaar aanklager Bart De Boes had gevorderd, hield de correctionele rechter er nog 21 over. Maar omdat de rechtbank oordeelde dat de redelijke termijn voor de behandeling van de zaak licht was overschreden, ging er daar nog eens een jaar vanaf. Zo kwam de teller uiteindelijk op twintig jaar effectieve celstraf te staan. Een vonnis dat Katrien R. niet onberoerd liet.

Nadat de procureur ook nog haar onmiddellijke aanhouding had gevraagd, nam ze met bevende stem plaats voor de micro. “Ik beloof dat ik mijn straf zal aanvaarden”, zei ze. “Ik zal niet op de vlucht gaan. Ik wil nog even de tijd nemen om alles correct af te sluiten met mijn kinderen en op mijn werk.” Na de uitspraak zocht en vond Katrien R. troost bij heel wat vrienden en familie die mee naar de rechtbank waren gekomen om haar te steunen.

Mishandeling

De maximumstraf die de rechtbank kon opleggen voor moord in het voorlopig een na laatste mini-assisenproces in de correctionele rechtbank van Dendermonde was dertig jaar. De vraag is wat de strafmaat geweest zou zijn als de zaak voor het hof van assisen was gekomen, waar een volksjury het oordeel moet vellen.

Katrien R. gaf opdracht tot moord Katrien R.

In haar vonnis benadrukte de correctionele rechter rekening te hebben gehouden met de psychologische, fysieke en seksuele mishandelingen die Katrien R. had moeten doorstaan tijdens haar relatie met Wim Van Cauteren. Maar terwijl bij beroepsrechters zo'n verzachtende omstandigheden op een juridische manier worden afgewogen, speelt bij een volksjury het emotionele aspect vaak een grotere rol. En dat is iets waar ervaren assisenpleiters tijdens elk proces op inspelen.

Haar advocaat Jef Vermassen heeft alvast laten weten dat er beroep zal worden aangetekend tegen het vonnis. Hij had in zijn verweer gepleit dat zijn cliënte de moord had beraamd in een onweerstaanbare morele dwang door de vele mishandelingen. Een argument dat door de rechtbank niet werd aanvaard.

Achttien jaar voor schutter

Gino V.R. (49), die de moord op vraag van Katrien R. uitvoerde, kreeg woensdag achttien jaar cel. Volgens de rechtbank voerde hij de moord uit voor een grote som geld. “Hij is zonder twijfel schuldig aan moord. Toch zou hij die niet hebben gepleegd als Katrien R. hem niet thuis was komen ophalen, en Melissa D.S. hem niet had aangemoedigd.”

Katrien R. en echtgenoot Wim Van Cauteren in gelukkiger tijden. Volgens haar advocaat beraamde R. de moord in een “onweerstaanbare morele dwang” na vele mishandelingen.bfs

Melissa D.S. kreeg vijf jaar cel, waarvan twee met uitstel. “Zij moedigde Gino V.R aan om de moord te plegen voor het geld. Ze wist op voorhand heel goed dat Wim vermoord zou worden. Ze wist ook het precieze ogenblik. Haar bewering dat ze zich de gesprekken wel herinnert, maar niet de inhoud ervan is ongeloofwaardig”, klonk het.

Het beste van Enkel voor abonnees