Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

“Door het uitstrooien van de assen liggen de grasperkjes er wat onverzorgd bij”, zegt schepen Sofie Heyrman (Groen)mgb

SP.A-raadslid bekritiseert heraanleg begraafplaats

“Strooiweide omwoelen is respectloos”

Sint-Niklaas

-

Als het weer meezit, dan wordt eind deze maand begonnen met het gefaseerd opnieuw aanplanten van de strooiweides op de begraafplaats Heimolen. Mogelijk wordt daarvoor ook wat grond omgewoeld. Dat ligt gevoelig.

SP.A-gemeenteraadslid Gaspard Van Peteghem zette de heraanleg van de strooiweides op de agenda van de gemeenteraad. Hij vindt het respectloos dat er mogelijk grond zal worden omgewoeld bij het herplanten van de grasperkjes. Dat getuigt niet van veel medeleven met de nabestaanden.

Schepen van Begraafplaatsen Sofie Heyrman (Groen) is verbaasd.

Verticuteren en inzaaien

“Een begraafplaats hoort er netjes bij te liggen. Sinds 1988 is er niet meer gedaan aan de strooiweides. Door het uitstrooien van de assen liggen de grasperkjes er wat onverzorgd bij. We gaan de strooiweides eerst verticuteren en dan opnieuw inzaaien. Als dat niet voldoende blijkt te zijn, dan zullen we ook de bovenste laag grond omwoelen. Maar we voeren geen grond af.”

Sofie Heyrman Schepen van begraafplaatsen (groen) “Mensen die voor een asverstrooiing kiezen, weten dat dit een vluchtige manier van afscheid nemen is”

Vanaf eind deze maand worden de verschillende percelen van de strooiweide stelselmatig aangepakt.

“De percelen die het eerst aan de beurt zijn, worden al sinds november vorig jaar niet meer gebruikt. Zo is er toch wat tijd overgegaan voor de nabestaanden. Onze diensten zullen de eerste twee percelen zo snel mogelijk opnieuw gebruiksklaar maken, zodat die opnieuw gebruiksklaar zijn wanneer we aan de andere percelen beginnen”, zegt de schepen.

“Ergens gaan we er wel van uit dat mensen die voor een asverstrooiing kiezen, weten dat dit een vluchtige manier van afscheid nemen is. Er zijn immers voldoende andere mogelijkheden op de begraafplaats”, aldus Sofie Heyrman.

Ook positieve reacties

De bordjes die de werken aankondigen, hebben volgens de schepen ook al voor positieve reacties gezorgd.

“Mensen die de begraafplaats geregeld bezoeken zijn blij dat de grasperkjes een opknapbeurt krijgen”, zegt ze.

Het beste van Enkel voor abonnees