Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Yves H. kreeg dertig jaar cel voor de moord op Eric Van Spitael. Tijdens het proces zei hij tot tweemaal toe dat hij een paar dingen wist van Jurgen R. maar ze niet zou zeggen.bfs

Advocaat veroordeelde moordenaar zaait twijfel over schuld cliënt na aanhouding kompaan in oude moordzaak

“Arrestatie werpt totaal ander licht op Kanaalmoord”

Buggenhout/Sint-Niklaas

-

De arrestatie van Jurgen R. voor de moord uit 2000 op Jens De Block in Sint-Niklaas werpt volgens advocaat Bart Gijsen een ander licht op de Kanaalmoord in Buggenhout. Ook in die zaak stond R. terecht, maar zijn kompaan Yves H. werd als moordenaar aangeduid.

“Ik weet nog een paar dingen van Jurgen R., maar ik ga ze niet zeggen.” Dat waren vorig jaar — zowel in eerste aanleg in Dendermonde als in beroep in Gent — letterlijk de woorden van Yves H. (47) tijdens het proces over de ‘Kanaalmoord’ , de moord op Eric Van Spitael in Buggenhout in 2010. Een duidelijke verwijzing naar de rol van Jurgen R. (43) in de moord op Jens De Block in 2000 in Sint-Niklaas, zo blijkt nu. “Ik vermoed dat hij een toespeling maakte naar die feiten”, zegt meester Bart Gijsen, die Yves H. verdedigde tijdens de zaak in beroep. “Hij wist het, maar heeft er zelf nooit enige duiding bij willen geven. Uit het moraliteitsverslag is in elk geval gebleken dat Yves H. en Jurgen R. elkaar al heel lang kennen. Volgens mij hebben de speurders toen geen link gelegd tussen de uitspraken van Yves H. en de moord in Sint-Niklaas.”

Bestempeld als brein

Jurgen R. werd maandag opgepakt nadat door het gebruik van enkele nieuwe technieken zijn DNA overeen bleek te komen met het DNA dat was aangetroffen op het glas waarmee Jens De Block was doodgestoken op een parkeergarage aan de Houtbriel. Ook daar had Yves H. een toespeling op gemaakt. “Hij had aan mij de vraag gesteld of het DNA van Jurgen R. wel voldoende gecheckt was bij de nationale databank met DNA-stalen”, aldus meester Gijsen. “Ik heb dat toen nagekeken in het dossier en gezien dat dit effectief was gebeurd. Wanneer het DNA uit de moordzaak in Sint-Niklaas aan die databank is toegevoegd, weet ik natuurlijk niet.”

Meester Gijsen is er van overtuigd dat de arrestatie van Jurgen R. in de oude moordzaak een nieuw licht werpt op de Kanaalmoord. “Als we dit allemaal hadden geweten voor de behandeling van die zaak, had het proces er heel anders uitgezien. Nu werd Yves H. bestempeld als het brein achter de moord en Jurgen R. als een brute kracht zonder al te veel hersenen. Maar hij blijkt nu allesbehalve een ‘lamme goedzak’ te zijn. Yves H. beweert tot op vandaag de moord op Eric Van Spitael niet gepleegd te hebben. De bewijzen tegen hem waren alleen maar gebaseerd op verklaringen van Jurgen R. en indirecte bewijzen.”

Bart Gijsen advocaat van Yves H. Bart Gijsen

Yves H. werd veroordeeld tot dertig jaar cel voor de moord op Eric Van Spitael. Jurgen R. kreeg twee jaar cel voor het verbergen van het lijk.

Jurgen R. werd deze week gearresteerd als verdachte voor de moord op Jens De Block in Sint-Niklaas.bfs

Het beste van Enkel voor abonnees