Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Onderwijzer Eric Nuttens voelt zich als een kip zonder kop: “Een deel van mijn leerlingen was echt beter af geweest in het vroegere buiten­gewoon onderwijs.”DVH

Onderwijzer Eric Nuttens (57) staakte gisteren voor de eerste keer in zijn leven

“Ik wil 200 euro loon afstaan als ik daardoor de kinderen beter kan helpen”

GENT

-

“Ik voel me als een kip zonder kop”, zei Eric Nuttens (57) gisteren grijnzend tijdens een betoging van stakende leerkrachten onder de stadshal. Voor het eerst in zijn 32-jarige carrière als onderwijzer heeft Nuttens meegedaan met een staking. “Deze keer ging het niet over opslag, maar over het welzijn van de kinderen.”

Overuren voor opa’s en oma’s

De onderwijsstaking was in Gent sterk te voelen, in het basisonderwijs zelfs in de helft tot twee derde van de scholen. Zo’n 250 leerkrachten kwamen bijeen onder de stadshal voor een geïmproviseerde betoging. Meest opvallende verschijning daar was de als kip verklede onderwijzer Eric Nuttens van de vrije basisschool Het Klimrek op het Van Beverenplein. Hij geeft al meer dan dertig jaar les, de jongste tijd in het vierde leerjaar. “Het is de eerste keer dat ik staak”, zegt hij. “Andere stakingen gingen over loonsverhogingen en daar ben ik niet mee bezig. Ik wil zelfs gerust 100 of 200 euro minder verdienen als ik daardoor de kinderen beter kan helpen.”

”Schrijnende toestanden”

Nuttens zegt dat hij zich als een kip zonder kop voelt, nu het almaar moeilijker wordt om les te geven. “Ik sta in het vierde leerjaar. Van de negentien kinderen in mijn klas zijn er vijf à zes die één of twee jaar ouder zijn en dus wellicht naar het secundair gaan zonder alle jaren van het lager onderwijste hebben gevolgd. Een deel van hen was echt beter af geweest in het vroegere buiten­gewoon onderwijs.”

Volgens Nuttens is het moeilijk in zo’n klas om alle leerlingen de aandacht te geven die ze verdienen.

Too Vandebeek Kleuterjuf Het Eiland (Malem) en medeorganisator demonstratie onder Stadshal “Wij voelen bij de ouders veel begrip voor deze staking: zij steunen ons want zij weten dat wij het goed voor hebben met hun kinderen”

Kleuterjuf Too Vandebeek (33) van Het Eiland op Malem is het daarmee eens. “Ons grootste probleem is dat wij te veel problematieken tegelijk in één klas hebben: kinderen met taalproblemen, een moeilijke thuissituatie, ADHD, enzovoort.” Too Vandebeek wilde de stakingsdag niet laten passeren zonder een of andere demonstratie en zag toen via Facebook dat ook Kussum Wauters van Het Klimrek in de Reinaertstraat daarmee bezig was. De twee sloegen de handen in elkaar en kregen zo’n 250 leerkrachten, vooral uit het basisonderwijs, bijeen in een geïmproviseerde demonstratie.

‘Handen te kort’ en ‘De kinderen zijn onze toekomst’, waren daar de belangrijkste slogans. Minstens één schooldirectrice kwam mee betogen: Brigitte Wolff (60) die de scholen Het Tandwiel (Sint-Bernadette, Sint-Amandsberg), De Boekenmolen (Zwijnaarde) en Het Eiland (Malem) onder zich heeft. “De laatste tien jaar is het echt niet meer te doen. Dit zijn schrijnende toestanden. Als iemand ziek wordt, vinden we geen vervanger. Er zijn veel te veel kinderen en er is veel te weinig ondersteuning: je kunt de kinderen niet geven wat ze nodig hebben. Dat doet verdriet. En ondertussen moeten we maar papieren invullen over al die plannen. In plaats van met de kinderen bezig te kunnen zijn.”

Juffen Too Vandebeek (r.) en Kussum Wauters onder de stadshal: “Ons grootste probleem is dat wij te veel problematieken tegelijk in één klas hebben.”DVH

Overuren voor opa’s en oma’s

GENT

Veel ouders hielden hun kinderen thuis gisteren voor de onderwijsstaking. Maar ook opa’s en oma’s draaiden overuren, lieten ze via Facebook weten.

De onderwijsstaking is in Gent beter opgevolgd dan in de rest van de provincie, zeggen de vakbonden. Zeven op de tien onderwijzers en kleuterjuffen uit het vrije net hebben gestaakt, zegt verantwoordelijke Luc ­Viaene van het Christelijke Onderwijzersverbond. Zeven op de tien basisscholen waren minstens zwaar getroffen. Een aantal scholen bleef dicht, in de andere was er grote hinder.

In het stedelijk onderwijs was er een gelijkaardig beeld. Volgens onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) bleef de helft van de basisscholen dicht en was er in de andere zware hinder. “De naschoolse stedelijke kinderopvang ging uitzonderlijk al ’s ochtends open, zodat alle kinderen konden worden opgevangen.” Maar de meeste ouders hielden hun kroost thuis. “Ik denk dat ook veel oma’s en opa’s de hele dag zijn ingeschakeld”, zegt Decruynaere.

Ook in het Gemeenschapsonderwijs werd de staking goed opgevolgd. Volgens woordvoerster Eva Van Buggenhout van Scholengroep Gent waren zeven van de veertien Gentse basisscholen dicht of zwaar verstoord.

Verrassend waren de gevolgen van de staking op de secundaire scholen: bij één op de twaalf scholen was zware hinder verwacht maar uiteindelijk bleken er maar drie zwaar getroffen door de staking.(bm)

lvi

Leerkrachten betogen met keiharde muziek

Melle

Ook in de randgemeenten werd actiegevoerd. Aan de gemeenteschool op de Brusselsesteenweg hielden leerkrachten een ludieke actie voor de schoolpoort. Ze zwaaiden met pamfletten en ze draaiden keiharde muziek. “Om de politici wakker te schudden”, vertelt leerkracht Stijn De Vos. “De groepen waaraan wij aan lesgeven, zijn veel te groot. De onderwijzers vinden dat moet worden geïnvesteerd in het onderwijs en stuurden flyers naar Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). (lvi)

Het beste van Enkel voor abonnees