Meer diefstallen bij auto’s zonder sleutel

Meer diefstallen bij auto’s zonder sleutel

Foto: Shutterstock

Een nieuwe vorm van autodiefstallen heeft de voorbije jaren zijn intrede gemaakt in ons land. Het gaat om mouse jackings, waarbij auto’s zonder sleutel worden gestolen door het elektronisch veiligheidssysteem te hacken. Het aantal gevallen ligt voorlopig niet bijzonder hoog, al maakt Kamerlid Veli Yüksel (Open Vld) zich toch zorgen over het fenomeen.

Het Eén-programma Factcheckers toonde onlangs nog hoe deze vorm van diefstal in zijn werk gaat. Door het veiligheidssysteem te hacken, kunnen de dieven de auto starten zonder dat ze een contactsleutel hoeven te gebruiken of moeten inbreken in de wagen. Op korte tijd kunnen ze vanop afstand het signaal van de sleutel onderscheppen of verstoren, de sleutel kopiëren of het antistartsysteem omzeilen, legt Kamerlid Yüksel uit.

Hij polste bij minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) naar cijfers over het fenomeen. Sinds twee jaar bestaat er een aparte categorie voor mouse jacking in de algemene nationale gegevensbank. Voor 2017 registreerde ze elf autodiefstallen door mousejacking, in het eerste semester van 2018 waren dat er al tien. Volgens hem werden in Gent ook gevallen gemeld. Vorig jaar werden op die manier vijf auto’s gestolen.

Het fenomeen is nog maar weinig bekend. Volgens de minister werden via verschillende kanalen, sociale media en pers door verscheidene, vooral lokale, politiediensten boodschappen uitgezonden om de burger te waarschuwen en te informeren. Voor Yüksel mag die preventie nog worden opgeschroefd. Ook constructeurs zouden technische aanpassingen kunnen doorvoeren. Die is in de marge van het recente Autosalon zijdelings op verschillende bijeenkomsten ter sprake gebracht.

Corrigeer

MEER NIEUWS