Cycling Vlaanderen wil kinderen warm maken voor de fiets, leerlingen basisschool GO! Dender krijgen primeur

Kidz on Wheelz speurt naar jong wielertalent

Kidz on Wheelz speurt naar jong wielertalent

Hanne, Lore en Wout lieten zich overtuigen: zij zijn al in de ban van de fiets. Foto: gjg

Geraardsbergen -

Wielerfederatie Cycling Vlaanderen trekt met het project Kidz on Wheelz naar vijftig basisscholen en hoopt zo kinderen warm te maken voor de wielersport. Het is speels speuren naar opvolgers voor Jolien D'Hoore en Greg Van Avermaet.

Kidz on Wheelz schoot donderdag uit de startblokken in de basisschool GO! Dender in wielerstad Geraardsbergen. Op de speelplaats stond een uitdagend hindernissenparcours, opgesteld door ex-veldrijder Rudy De Bie en ingereden door profrenster Lotte Kopecky. Zij demonstreerde hoe men slalomt tussen kegels of over een wipplank fietst. En dan was het aan de leerlingen. Dat ging vrij vlot, gesteund door de helpende handen van omstaanders als het even mis dreigde te gaan.

De kinderen waren in de ban van het “veloken”. Voor Hanne (10) is fietsen top. “Het is een leuke sport en ik fiets graag. En als er een wielerwedstrijd in Geraardsbergen passeert, ga ik met papa kijken op de Muur.”

Lore (10) houdt ervan om “in de natuur te fietsen, de haren wapperend in de wind.” Wout (11) gaat vaak fietsend op pad met papa en wil graag met een mountainbike rijden. “Het is genieten als je buiten sport.” Wout werd de liefde voor de fiets met de paplepel ingegeven. “Opa kijkt naar de wedstrijden op televisie en dan kijk ik graag mee.”

Fietsexamen

Caroline Huyghens, directeur van GO! Dender: “We profileren ons als sportieve school en doen al heel wat om de fiets te promoten. We organiseren een fietsweek en de leerlingen kunnen een fietsexamen afleggen onder begeleiding van de politie.”

En nu is er dus Kidz on Wheelz, een project van Cycling Vlaanderen en Moev dat fietsen op school promoot. “We starten in vijftig basisscholen”, aldus Wim De Geyter, voorzitter van Cycling Vlaanderen. “Het gaat er vooral om plezier te beleven, dat doen we onder meer via het hindernissenparcours om fietsvaardigheid en veiligheid aan te leren. En we werken telkens samen met een lokale wielerclub.”

Voor GO! Dender is dat Onder Ons Parike. “Bij ons kunnen jongeren van 8 tot 18 jaar terecht”, zegt voorzitter Geert De Vos. “We hebben zes gediplomeerde trainers en negentig leden. Jolien D'Hoore doorliep bij ons de jeugdreeksen.”

Voor De Vos gaat het wel vooral om “amusement op de fiets, de rest volgt dan wel. Daarom willen op GO! Dender de kinderen vooral goesting doen krijgen in de fiets.” En dat moet veilig gebeuren, benadrukt Jan Peeters van verzekeraar AG Insurance die het project steunt. “Bij fietsongevallen zijn nog al te vaak kinderen het slachtoffer. Daar kunnen we met ‘Kidz on Wheelz’ wat aan doen.”

INFO

INFOwww.cycling.vlaanderen.be

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.