Snelheid op A12 verlaagd naar 70 km per uur

De maximumsnelheid op de A12 in Aartselaar zakt van 90 naar 70 kilometer per uur tussen Boom en Wilrijk. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) neemt die maatregel, om de lange files tegen te gaan die het gevolg waren van de aanpassing van de kruispunten. “Met 70 kilometer per uur moet de doorstroming weer vlotter gaan”, zegt het AWV.

kba,gjs

De verkeerslichten op vijf kruispunten langs de A12 in Aartselaar en Wilrijk hebben sinds half maart een nieuwe regeling om de verkeersveiligheid te verhogen. Maar door die aanpassing stonden daar op de eerste dag veel langere files dan anders. Om die files tegen te gaan, besliste het Agentschap Wegen en Verkeer om de maximumsnelheid te verlagen naar 70 km per uur. Op de dwarsweg N177 verlaagt de snelheid van 70 naar 50 kilometer per uur.

“De maatregel moet de doorstroming verbeteren”, zegt Jef Schoenmaekers van het AWV aan Het Nieuwsblad. “Een maximumsnelheid van 70 km per uur staat ons toe om een groene golf te creëren, waardoor je als automobilist vlotter zult kunnen doorrijden.”

De snelheidsverlaging gaat in vanaf maandag 25 maart en maakt deel uit van een groter plan om de verkeersdoorstroming op de A12 te verbeteren.

Nieuwe kruispunten

De eerdere aanpassing van de kruispunten gebeurde om het aantal onveilige situaties te verminderen. Verkeer dat vanuit de zijstraten naar links afslaat, komt sinds de aanpassing niet meer in conflict met overstekende voetgangers of fietsers. En ook overstekende auto’s krijgen niet meer gelijktijdig groen. Voor voetgangers kwamen er drukknoppen bij die hen langer groen moeten geven.

Door de kruispunten te verbinden met de Antwerpse verkeerscomputer, kunnen ze beter op elkaar afgestemd worden en zullen ze ook rekening kunnen houden met de drukte op de weg. Doordat de computer onderscheid maakt tussen auto’s, vrachtwagens, openbaar vervoer en fietsers, zal het verkeer ook veiliger en efficiënter verlopen. De snelheidsverlaging past in de maatregelen om de doorstroming te verbeteren.

bekijk ook

Wegpiraat scheurt op A12 en remt meermaals zonder reden: “Dit is levensgevaarlijk”

Straffe beelden tonen hardhandige arrestatie bestuurder na achtervolging van A12 tot in Antwerpen

Hallucinante beelden van trouwstoet op A12: bestuurders stoppen in midden van snelweg en gooien bruidegom in de lucht

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie