“Toestand onbeheersbaar” op Brussels Airport door staking van luchtverkeersleider

“Toestand onbeheersbaar” op Brussels Airport door staking van luchtverkeersleider

Foto: Photo News

Brussel / Zaventem -

Op Brussels Airport is naar verluidt voorlopig geen nieuwe hinder meer van eventuele acties van de luchtverkeersleiders. De ploegwissel om 22 uur is normaal verlopen en er zullen al zeker tot 7 uur vrijdagochtend geen acties meer plaatsvinden, meldt een woordvoerster van de luchthaven in Zaventem. Eerder was er al sprake van een pauze in het conflict vrijdag, tijdens de herdenking van de aanslagen op 22 maart. De luchtverkeersleiders hebben laten weten dat ze die herdenking niet willen verstoren, “uit respect voor alle werknemers, de slachtoffers en hun families”.

Eerder op de dag veroorzaakten de vakbondsacties bij Skeyes wel heel wat hinder op de verschillende luchthavens in het land. Brussels Airlines schrapte op Brussels Airport bijvoorbeeld tien vluchten naar Europese bestemmingen in de namiddag, plus de bijhorende tien terugvluchten.

“Dat waren voornamelijk vluchten die donderdagnamiddag moesten plaatsvinden, daardoor hebben we een soort buffer kunnen creëren”, zei woordvoerster Maaike Andries. Voorlopig zijn er bij Brussels Airlines geen plannen om nog meer vluchten te schrappen. “We hopen dat het bij vertragingen blijft.”

Er was sprake van vertragingen van een halfuur tot 2.30 uur. “Er is een gemiddelde vertraging van een uur of meer”, zei Andries. Bijna alle vluchten ondervonden hinder. Vertragingen blijven doorheen de dag immers opschuiven, waardoor er een watervaleffect is, zei de woordvoerster nog.

Volgens Arnaud Feist, topman van de luchthaven, was de toestand “onbeheersbaar.” Hij riep op om snel een einde te maken aan het sociaal conflict bij Skeyes, het vroegere Belgocontrol. “Onze passagiers zijn het slachtoffer”, betreurt de luchtvaartmaatschappij de acties.

Geen acties tijdens herdenkingen

De werking van Skeyes is afhankelijk van de opkomst, legde de woordvoerder uit na de shiftwissel in de namiddag. Meer informatie kon niet gegeven worden over het aantal personeelsleden dat kwam opdagen, maar Skeyes bleef hinder verwachten. “We gaan ervan uit dat er nog verder actie gevoerd zal worden en dat er ‘s avonds en ook in de nacht hinder zal zijn”, aldus woordvoerder Dominique Dehaene. Uiteindelijk normaliseerde de situatie dus na de shiftwissel van 22 uur.

De acties bij Skeyes veroorzaakten wrevel bij veel reizigers. In een open brief leggen de luchtverkeersleiders daarom uit dat het personeelstekort de veiligheid van iedereen ondermijnt. In de brief zeggen ze dat ze vrijdag ook de aanslagen van 22 maart zullen herdenken. Vrijdag zullen er tijdens de herdenkingen geen acties zijn, klinkt het in de brief. “Uit respect voor alle werknemers, de slachtoffers en hun families, zullen ze gedurende de herdenkingsmomenten geen acties voeren.”

“Maar nu moeten we ook een oplossing vinden”, aldus Feist. “We kunnen in zo’n scenario niet voortdoen. We zitten in totale onzekerheid. Ik vraag een snelle oplossing om acties in de komende weken te vermijden.” De paasvakantie komt er immers aan.

Volgens Feist zijn de acties ook niet goed voor de positie van Brussels Airport als vrachtluchthaven tegenover buitenlandse luchthavens. Sommige maatschappijen zouden al verhuizen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees