Bekendste en succesvolste turnster ter wereld Simone Biles (22): “Het voelt raar als ik géén pijn heb”

Bekendste en succesvolste turnster ter wereld Simone Biles (22): “Het voelt raar als ik géén pijn heb”

Foto: AP

Op de brug kan ze niet tippen aan onze Nina Derwael maar voorts is Simone Biles onklopbaar. De Amerikaanse is misschien wel de beste gymnaste aller tijden. Maar op haar 22ste is haar lichaam door jaren topsport wel al helemaal versleten: “Het voelt zelfs raar als ik géén pijn heb.”

Simone Biles is een fenomeen. Ze begon als zesjarige met gymnastiek en doet aan competitie sinds haar elfde. Voor velen is ze zelfs de beste gymnaste aller tijden, de voorbije zes jaar verloor ze geen enkele allround-titel op 19 meetings... De Amerikaanse won vier gouden medailles op de Olympische Spelen van Rio en voegde in 2018 drie wereldtitels toe aan haar palmares: op de sprong, de vloer en allround. Daarnaast pakte ze op het WK gymnastiek ook nog goud met het Amerikaanse team en werd ze tweede op de brug (na Nina Derwael) en derde op de balk.

Maar er is ook een keerzijde aan de medaille: “Pijn is gewoon iets waar ik mee leef, maar dat is toch nogal vreemd voor mijn leeftijd, niet? Het voelt zelfs raar als ik géén pijn heb”, vertelt de 22-jarige Bales in een openhartg interview aan de Daily Mail. “Ik heb geluk gehad met blessures maar er zijn toch enkele zaken. Er is een kuit die ik twee of drie keer heb gescheurd, ik brak een rib in 2016, en - oh ja - mijn teen bleek in vijf stukken verbrijzeld na de Olympische Spelen zonder dat ik het wist. Oh, en mijn schouder. Ik zal niet in details treden maar ook daar heb ik last van. Dat is het, denk ik. Als je de hele tijd in de lucht springt, zegt de zwaartekracht soms nee.”

Bekendste en succesvolste turnster ter wereld Simone Biles (22): “Het voelt raar als ik géén pijn heb”
Foto: REUTERS

“Oh, dit lichaam... Het begint als ik wakker word: ik kan je bijna meteen vertellen of het koud is of niet, omdat mijn botten zullen trillen. Ik grap altijd tegen mijn vrienden dat ik op mijn dertigste in een rolstoel zal zitten. Mijn lichaam voelt als een 30- of 40-jarige. Misschien ouder. Binnenin schreeuwt het naar me.”

Nierstenen houden haar niet tegen

Op het WK in oktober was daar alleszins weinig van te merken met vier gouden medailles. Om haar prestatie nog indrukwekkender te maken: aan de vooravond van de wedstrijd bleek dat ze nierstenen had. maar vanwege de dopingregels kon ze geen pijnstillers innemen. “Het was behoorlijk pijnlijk”, blikt ze daarop terug. “De pijn kwam in golven: ik liep gewoon rond om dan letterlijk op de grond te rollen omdat het zo veel pijn deed.”

In het ziekenhuis wilden de dokters haar een nacht houden omdat de pijn erger kon worden, maar ze weigerde. “Ik denk dat ik iets zei als: “Oké, wel, als het erger wordt zal ik je wel bellen of zal in een ambulance zitten”. Hoe dan ook, ik heb mezelf ontslagen. Ik denk dat ik als atleet een hogere pijngrens heb dan de gemiddelde persoon. De adrenaline helpt ook wel.”

Corrigeer