REACTIES. Thibaut Courtois is blij met zijn reactie na blunder, Eden Hazard heeft opvallende verklaring

REACTIES. Thibaut Courtois is blij met zijn reactie na blunder, Eden Hazard heeft opvallende verklaring

Foto: ISOSPORT

De Rode Duivels zijn hun weg naar het EK 2020 uitstekend gestart. Grote concurrent Rusland werd met 3-1 verslagen. Na afloop waren de Belgen dan ook positief over de 90 minuten.

Youri Tielemans opende de score voor de Rode Duivels, meteen zijn eerste doelpunt voor de nationale ploeg. “Ik ben heel blij met dat doelpunt. Heel veel fierheid. Ik ben blij met de overwinning. Het was een moeilijke wedstrijd, maar we hebben het goed gedaan. Een noodploeg? Alle spelers die opgeroepen zijn, zijn klaar om te spelen. Dat heb je vanavond gezien. Iedereen geeft zich 100 procent voor zijn land. Het is aan ons in deze groep. Met onze kwaliteiten moeten en willen we elke wedstrijd winnen. Daarvoor moeten we vol concentratie spelen en dat hebben we gedaan.”

Courtois: “Ik ben blij met mijn reactie”

“Ik ben blij met de overwinning”, reageerde Thibaut Courtois na zijn blunder. “Ik denk niet dat ik al veel fouten heb gemaakt in mijn carrière, dus als je er eentje maakt ben je natuurlijk niet blij en hoop je dat je de wedstrijd alsnog wint. Dus ben ik tevreden. Ik ben ook tevreden met de match die ik daarna heb gespeeld. Ik bleef kalm, daar ben ik blij mee. Ik heb daarna ook niet alle ballen zomaar weggetrapt, de penalty kwam er ook nadat ik een korte bal had gegeven dus er is geen probleem.”

Hoe kon zoiets toch gebeuren met de beste doelman te wereld? “Ik wilde naar Alderweireld passen maar toen dat niet meer kon aarzelde ik een beetje tijdens de actie en de spits duwde me wat. Het is geen fout maar ik ben een beetje uit evenwicht. Ik mis en het is goal, jammer maar dat is soms het leven van een doelman.”

Hazard: “Courtois wilde me nadoen”

Eden Hazard speelde donderdag tegen Rusland andermaal een sterke partij. De dribbelkont van Chelsea loodste de Rode Duivels met twee treffers naar een 3-1 winst. “We brachten misschien niet altijd oogstrelend voetbal op de mat, maar het is heel belangrijk te starten met een zege”, verklaarde Hazard na afloop.

“Het resultaat tegen de Russen stemt ons tevreden”, stelde Hazard. “Winst in de opener van een kwalificatiecampagne mag niet onderschat worden en is heel belangrijk, ook met het oog op de volgende partijen. Er waren nog werkpunten, maar we hebben vertrouwen opgedaan voor de wedstrijd tegen Cyprus. Dat wordt een heel ander duel dan tegen Rusland.”

Omdat meerdere certitudes out waren, verschenen youngsters als Youri Tielemans, Leander Dendoncker en Timothy Castagne aan de aftrap. Zij lieten opnieuw zien wat ze in hun mars hadden, en het was routinier Thibaut Courtois die bij het tegendoelpunt zwaar in de fout ging. “Maar iedereen weet dat Thibaut een geweldige doelman is”, zette Hazard zijn oud-teammaat bij Chelsea uit de wind. “Hij was al zo vaak de redder in nood voor ons. Daarnaast hebben de vervangers getoond dat ze er stonden. We kunnen op hen rekenen. Courtois kijkt misschien wat te veel naar mij, maar hij is te groot en dus kan hij ook niet dribbelen. (lacht) Nee, geen probleem: dat kan gebeuren. We maken ons geen zorgen over Thibaut.”

Hazard kan zondag in Cyprus zijn honderdste cap pakken. De Henegouwer is niet te veel bezig met die mijlpaal. “Wat ik me voor die galawedstrijd toewens? Niets speciaals. Ik hoop gewoon dat we op Cyprus de volle buit veroveren.”

REACTIES. Thibaut Courtois is blij met zijn reactie na blunder, Eden Hazard heeft opvallende verklaring
Foto: Photo News

Castagne: “Niet gepanikeerd na gelijkmaker”

Thomas Meunier haakte af met een blessure en zijn vervanger Timothy Castagne (23) stond daardoor voor de derde keer aan de aftrap in een wedstrijd van de Rode Duivels.

“In de eerste helft hadden we niet altijd onder de markt met Rusland dat het ons moeilijk maakte. We moesten hoger spelen en in de tweede helft deden we het beter. Achteraf bekeken leek Rusland een niet zo sterke tegenstander. Maar zo makkelijk was het niet. Mijn ploegmaats en ik moesten voortdurend opletten voor de ruimte in de rug”, vertelde de flankspeler van het Italiaanse Atalanta Bergamo.

Zelfs de wat lullige gelijkmaker bracht de Belgen niet uit hun evenwicht. “We panikeerden in ieder geval niet na die onverwachte gelijkmaker. Het kan gebeuren. Zelfs bij een doorwinterde doelman als Thibaut Courtois. Ook hij draaide de knop snel om. Hij zit even in een mindere periode. Maar het overkomt elke voetballer wel eens en hij moet er met zijn status niet te zwaar aan tillen”, ging de ex-speler van RC Genk verder. “We zijn prima gestart en voor ons is de kwalificatie voor het EK een absolute must. Dat enkele jongere spelers hun kans grepen, is een wissel voor de toekomst. Maar we vergeten niet dat we nog enkele werkpunten mee nemen naar de volgende interlands. Over mijn prestatie ben ik tevreden. Ik kan zowel links als rechts uit de voeten en bewees dat ik mijn streng kan trekken. Mijn assist? Mooi meegenomen.”

Martinez: “Hazard is zo mooi om naar te kijken”

“We hebben het goed gedaan in de tweede helft”, was het oordeel van bondscoach Roberto Martinez. “In de eerste helft wilden we te graag scoren, waardoor we te veel de bal verloren. In de tweede helft hadden we meer controle. We scoorden wanneer het moest en we hebben heel weinig kansen tegen gekregen. Er stonden heel wat jonge spelers op het veld en ik ben erg blij met hun prestaties, ze zijn allemaal klaar om een ​​stap voorwaarts te zetten.”

Uitblinker Hazard en een struikelende Courtois waren de twee uitschieters, in positieve en negatieve zin. “Hazard is zo mooi om naar te kijken en bovendien is zijn inbreng ongelooflijk. We speelden als een team vanavond en iedereen werkte hard... En die fout van Thibaut... Dat kan gebeuren, dat is voetbal. Maar ik ben erg blij met de collectieve prestatie.”

REACTIES. Thibaut Courtois is blij met zijn reactie na blunder, Eden Hazard heeft opvallende verklaring
Foto: AP

“Opdracht volbracht tegen stugge tegenstander”

Toby Alderweireld, de prille dertiger, speelde zijn 89ste interland in het shirt van de Rode Duivels. Hij en zijn ploegmaats in het verdedigende compartiment kwamen nooit in de problemen.

“We hebben onze opdracht volbracht tegen een stugge tegenstander en vooral weinig kansen weg gegeven. In de eerste helft gaven we iets te veel risicoballen. Na de rust banden we dat soort passes. Het is niet altijd even makkelijk om op het juiste moment te versnellen tegen een tegenstander van het niveau van Rusland. Je weet dat Rusland gesloten speelt en dan plots gevaarlijk kan zijn in de omschakeling”, merkte de verdediger van Tottenham op.

“Onderschat Rusland niet. Een gemakkelijke tegenstander is het niet. Het was vooral zaak om ons niet te laten verrassen. Of hij geschrokken was van de zeldzame flater van Thibaut Courtois? “Hoe vaak heeft hij ons al recht gehouden? Deze ongelukkige fase mag hij niet in zijn hoofd laten kruipen en hij mag het zich niet aantrekken. In de interlands die komen, moeten we proberen de foutjes er uit te halen en een constant niveau nastreven. De spelers die in de plaats kwamen van de vaste waarden, zijn niet echt nieuw. Ze bewezen eerder al wat ze in hun mars hebben. Tegen Rusland zagen we een grootse Eden Hazard. Ik vind niet dat hij te dominant is in onze ploeg. Hij is er (grijnst) en we gebruiken zijn kwaliteiten optimaal.”

Aflevering 13: Ref Van Driessche over de vloer, Anderlecht onder vuur Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Europees Kampioenschap Kwalificatie Groep I

Vorige speeldag Volgende speeldag

Speeldag 2 -

GS W V G DS P
1 België 2 2 0 0 5/1 6
2 Rusland 2 1 1 0 5/3 3
3 Kazachstan 2 1 1 0 3/4 3
4 Cyprus 2 1 1 0 5/2 3
5 Schotland 2 1 1 0 2/3 3
6 San Marino 2 0 2 0 0/7 0