Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

De Soap Bikers met hun twee échte helden: Ward (links vooraan) en Lander (rechts vooraan).  EMA

Twee zieke kinderen inspireren mountainbikers tot heldentocht

“Onze spieren pijnigenvoor Lander en Ward”

ARENDONK/BEERSE/VOSSELAAR

-

Voor het tiende jaar op rij nemen de Soap Bikers uit Arendonk deel aan de Duchenne Heroes, een zware mountainbiketocht van zeven dagen door vijf landen. Ze doen dat voor twee zieke kinderen uit hun vriendenkring: Lander heeft de ziekte van Duchenne en Ward lijdt aan muco.

Go For Lander, zo heet het team dat in september meedoet aan de Duchenne Heroes: een meerdaagse heldentocht van 700 kilometer dwars door bossen, velden en heuvels in Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland en Duitsland. Het startgeld bedraagt 5.000 euro per ploeg en wordt integraal besteed aan “baanbrekend onderzoek naar een medicijn en behandelingen die kinderen met Duchenne een beter en langer leven bieden”.

Voor de deelnemende mountainbikers is de uitdaging ook symbolisch: ze helpen kinderen met een acute spierziekte door… hun eigen kuit- en bilspieren te pijnigen. “De ziekte van Duchenne komt vooral bij jongens voor. Het is een zeldzame spieraandoening, waarbij je spieren langzaam afbreken”, zegt teambegeleider Michael Stusz van de Soap Bikers. “Het is een echte aftakelingsziekte: onomkeerbaar en helaas nog niet te genezen. Rond hun twaalfde kunnen de meeste Duchenne-patiënten nog moeilijk lopen en belanden ze in een rolstoel.”

Go For Lander telt vier teamleden uit Arendonk, Beerse en Vosselaar: Patrick Moons (55), Dirk Reyntjens (49), Erik Daems (49) en Pedro Verhaert (45). Toch is Lander niet hun enige drijfveer. “In onze vriendengroep hebben we nog een jongen met een vreselijke ziekte: Ward (7) lijdt aan mucoviscidose. Taai slijm blokkeert zijn ademhaling en spijsvertering. Ook voor hem zetten we ons in”, zeggen de vier mountainbikehelden.

Versgebakken pannenkoeken

Michael Stusz Soap Bikers ‘‘De ziekte van Duchenne is onomkeerbaar en helaas nog niet te genezen.’’

Speciaal voor Lander en Ward organiseren de Soap Bikers zondag een groot wandelbenefiet in Arendonk: de 10de Lentewandeling Muco-Duchenne. Voor de jubileumeditie van het benefiet werden twee routes uitgestippeld in de Arendonkse natuur, van 4 en 11 kilometer. Vertrek: vanaf 11 uur in feestzaal De Garve. In de kantine kunnen zowel de wandelaars zelf als sympathisanten doorlopend genieten van bier, frisdrank, koffie en… versgebakken pannenkoeken. De opbrengst wordt achteraf in twee gedeeld: half voor Duchenne Parents Project en half voor Mucovereniging Vlaanderen.

Het beste van Enkel voor abonnees