Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Rusthuizen maken plaats voor koppels

Het aantal rusthuizen die plaats voorzien voor koppels, is het afgelopen jaar verveelvoudigd. Nu voorzien 32 rusthuizen in Vlaanderen speciale kamers, zodat koppels niet meer gescheiden moeten worden als een van beide naar het woon-zorgcentrum moet.

Vorig jaar bracht Het Nieuwsblad het verhaal van Roger Lybaert (87) uit Kontich, die na bijna zestig jaar huwelijk zijn vrouw Vera alleen had moeten laten in het rusthuis omdat er voor hem geen plaats was. Er bleken amper vijf rusthuizen te zijn in heel Vlaanderen die kamers voor koppels hadden.

Ondertussen blijkt die situatie veranderd, blijkt uit het antwoord van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) aan Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Het gaat nu om 162 woongelegenheden in 32 rusthuizen”, zegt Vandeurzen.

Sinds begin vorig jaar is een nieuwe regel van kracht die gezonde partners toelaat in het rusthuis te blijven bij hun partner zonder dat ze de plek innemen van een zorgbehoevende bejaarde. Ze moeten dan ook alleen de ‘hotelkosten’ (kost en inwoon) betalen en niet de volledige dagprijs van het rusthuis.

 if

“Het aanbod aan dat soort kamers stijgt gestaag”, zegt Vandeurzen. “Er hebben ons geen nieuwe berichten bereikt van ongewenste scheidingen van partners bij de opname in een woon-zorgcentrum.”

Roger Lybaert en Vera vonden uiteindelijk eind vorig jaar samen plaats in een ander rusthuis.

 (tlb)

Het beste van Enkel voor abonnees