VIDEO. MDC III in Charlatan: je hoort veel meer dan je ziet

Foto: Rudy Tollenaere

Gent - Mattias De Craene, Simon Segers en Lennert Jacobs, samen goed voor MDC III, bouwden donderdagavond de concertzaal van de Charlatan om tot de plek die ze al dertig jaar wil zijn: een donkere ruimte waarin de muziek, omhuld door onmogelijk veel rook, het publiek meeneemt in een geile trip van opeenvolgende muzikale orgasmes. De drie hebben daarvoor niet veel showelementen nodig: alleen hun instrumenten en hun muzikale creativiteit. Onwaarschijnlijk welke sfeer ze in een mum van tijd kunnen neerzetten en aanhouden.

Eén saxofonist (Mattias De Craene), en twee drummers-percussionisten (Simon Segers en Lennert Jacobs). In een bijna totale duisternis, die afwisselend blauw en rood kleurde, bracht het trio goed een uur lang werk uit Dreamhatcher, de recent uitgekomen debuutplaat van de groep. Ze stelden de plaat eerder al voor in de Handelsbeurs, maar wie dat concert miste kon dus donderdagavond in de Charlatan terecht.

Wie Dreamhatcher op plaat hoort zou het vermoeden kunnen hebben dat er flink wat gesleuteld en gemonteerd is. Want het lijkt onwaarschijnlijk om tot zo'n resultaat te komen met 'slechts' drie man. Maar die veronderstelling klopt niet. Wie op de eerste rijen stond kon door het rookgordijn zien hoe de drie ogenschijnlijk rustig en gecontroleerd tal van instrumenten en instrumentjes bespelen: Mattias De Craene die een mondstukje van zijn saxofoon in een stuk tuinslang stopt en daarmee vreemde klanken maakt, of die een blokfluit doet klinken als een synthesizer. Drummer Simon Segers die met een strijkstok tegen het cymbaal van zijn drumstel schuurt. Resultaat: je hoort veel meer dan je ziet. Het is bijna niet te begrijpen hoe de drie er in slagen om live tot zo'n resultaat te komen: we kunnen het niet beter dan het te vergelijken met automekaniekers die aan hun auto sleutelen terwijl ze er mee aan het rijden zijn. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio