Baby komt ter wereld met haar tweelingzusje in haar buik: “Ik wist helemaal niet dat zoiets kon”

Baby komt ter wereld met haar tweelingzusje in haar buik: “Ik wist helemaal niet dat zoiets kon”

Foto: rr

Een cyste op de lever van de foetus, dacht de verloskundige toen die naar de echografie van de zwangere Monica Vega keek. Het bleek iets helemaal anders te zijn. De baby van de Colombiaanse werd geboren met haar tweelingzusje in haar buik. Een medische rariteit.

Toen de 33-jarige Monica Vega op de echografie bij haar verloskundige iets vreemds leek te zien aan de baby die in haar aan het groeien was, dacht de Colombiaanse dokter aan een cyste op haar levertje.

De ongeruste moeder uit het Colombiaanse stadje Barranquilla besloot de vermaarde dokter Miguel Parra-Saavedra te raadplegen toen ze ongeveer zeven maanden zwanger was. De specialist in zwangerschappen met groot risico gebruikte de modernste technieken om vast te stellen dat van een cyste geen sprake was.

Foetus in foetus

De vreemde waarneming op de echo was de foetus van haar tweelingzusje, die in de grotere foetus van de vrouw aan het meegroeien was, maar geen hartje en hersenen had. Een rariteit die maar bij een zwangerschap op de 500.000 voorkomt en voor het eerst waargenomen werd in 1808 in Groot-Brittannië.

“Toen ik het haar zei, geloofde ze me niet. Dat is onmogelijk. Maar ik heb stap per stap uitgelegd, en dan begreep ze het”, aldus Parra-Saavedra in The New York Times. De moeder zegt nog nooit gehoord te hebben van die medische uitzondering. “Ik wist niet dat zoiets kon”, zei ze aan lokale media. “Ik had echt nooit verwacht dat dit zou gebeuren.”

Keizersnede

Uit vrees dat de tweede foetus zou blijven groeien en de organen van de andere foetus zou verpletteren, werd al in week 37 beslist om het kind op de wereld te zetten. Met succes: Itzamara kwam ter wereld als een meisje van iets meer dan 3 kilogram. Een dag later werd haar tweelingzusje, dat nooit geleefd had, operatief verwijderd.

Volgens dokters is het de eerste keer dat een foetus in een andere foetus nog voor de bevalling ontdekt wordt.

Met Itzamara gaat het goed, aldus de dokter. “Ze heeft een klein litteken op haar buik, maar ze is een normale baby waar heel de wereld nu over zal praten.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees