Togastoet met ‘blade runner’ Krista Bracke op kop

‘Blade runner’ Krista Bracke krijgt een eredoctoraat van Universiteit Gent Video: Tuly Salumu

Gent -

Met ‘blade runner’ Krista Bracke aan het hoofd was de traditionele ‘stoet der togati’ vrijdagmiddag extra speciaal. De voormalige Radio 1-stem uit Gentbrugge ontvangt een eredoctoraat van de Universiteit Gent tijdens de jaarlijkse Dies Natalisviering.

Bracke werd negen jaar geleden getroffen door een levensbedreigende bacterie. Ze verloor beide onderbenen en delen van haar hand.  Bovendien hield ze er een chronische longaandoening en een immuundefect aan over, maar ze revalideerde met een enorme levenslust. Enkele jaren geleden publiceerde ze een autobiografisch boek over haar strijd 'Mijn leven op stelten'. Ze staat ook gekend als een fervent loopster.

Onder een stralende zon trok de togastoet vrijdagmiddag van het Pand naar de Aula. Onder meer kamervoorzitter Siegfried Bracke, bisschop Luc Van Looy en Herman De Croo liepen mee. Voor burgemeester Mathias De Clercq was het de eerste keer. "Dit is een fantastisch ritueel", zei hij. 

Vallen en opstaan

Rector Rik Van de Walle stelde de universiteit zelf voor om Krista Bracke doctor honoris causa te maken. "Een universiteit moet inspireren", zei hij tijdens de plechtigheid. "En Krista, jouw verhaal is zeer inspirerend voor heel wat mensen. Voor burgers maar ook voor onze studenten. Jouw verhaal is er één van vallen en opstaan maar vooral van volharding. Jouw kleine geschiedenis is eigenlijk een zeer grote geschiedenis. De universiteit kent je dit eredoctoraat toe voor de krachtige manier waarop je omgaat met het uitzonderlijke noodlot dat je getroffen heeft."

Standbeeld

Bracke kreeg een daverend applaus en was tijdens haar toespraak zichtbaar geëmotioneerd. "Ik ben enorm dankbaar en nederig dat ik een eredoctoraat krijg", zei ze. "Na mijn ziekte is het een wonder dat ik hier nog kan staan. Ik heb het geluk dat dokters dankzij de universiteit de juiste kennis hebben kunnen verzamelen en die ook op mij hebben kunnen toepassen. Ik zou bijvoorbeeld de mensen die me hebben gereanimeerd een standbeeld willen geven, alleen al omdat ze me niet hebben laten gaan. Ik doe een oproep aan alle artsen: blijf onderzoek doen naar het menselijk lichaam zodat zo veel mogelijk mensen waardig ouder kunnen worden. Het is dankzij jullie dat ik mijn zonen nog ken en herken." 

Behalve Bracke kreeg ook Frances Morris, directeur van het Britse Tate Modern, een eredoctoraat.

Togastoet met ‘blade runner’ Krista Bracke op kop
Foto: Tuly Salumu
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio