Coach Derwael in haar nopjes na haar competitiedebuut dit jaar: “Ze was nerveus en toch presteert ze”

Coach Derwael in haar nopjes na haar competitiedebuut dit jaar: “Ze was nerveus en toch presteert ze”

De Aspire Dome in Doha, Qatar, ligt Nina Derwael. Op dezelfde plek waar ze zich vorig jaar tot wereldkampioene aan de brug met ongelijke leggers kroonde, wint ze gelijk bij haar eerste competitie van dit jaar.

Een wereldbeker van hoog niveau, Derwael (15,033 punten) liet onder meer de Chinese veelvoudig wereldkampioene Yilin Fan (14,933) achter zich. Derwael glunderde na haar afsprong en ook haar coach, Marjorie Heuls, applaudisseerde. “Ik ben een tevreden coach, ja”, zegt Heuls. “Ze was nerveus, ja. Vooral omdat de aanloop naar hier niet optimaal was verlopen en ze niet met haar normale zelfvertrouwen was afgereisd. En toch presteert ze weer, ze voelt zich goed in deze zaal.”

Dat ze op de terugweg naar haar topvorm van vorig jaar is, zei Derwael voor deze wereldbeker, nadat ze zich verslikte in de vele plichtplegingen en ceremonies en in de aanloop van dit seizoen met een ontwrichte middenvinger had af te rekenen die haar een aantal weken van de brug met ongelijke leggers hield.

Er stond meer dan een prestigieuze wereldbekerzege op het spel. Er zijn immers kostbare punten te verdienen voor een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio 2020. Derwael heeft de twee wereldbekers waaraan ze deelnam (eentje eind vorig, eentje in Doha) telkens gewonnen. De beste drie wereldbekerresultaten – er zijn acht wereldbekers waar olympische punten te verdienen zijn – tellen. Enkel de eerste per toestel krijgt een olympisch ticket. Heuls: “We gaan volop voor een olympisch ticket als ploeg (dat kan op de teamcompetitie op het WK in Stuttgart dit jaar, hjb), maar stel dat we ons toch niet als team zouden kunnen plaatsen, dan kan Nina zich toch individueel kwalificeren voor Tokio 2020 via deze wereldbekers. Daarom is deze zege superbelangrijk.”

Zaterdag turnt Derwael de finale aan de balk. Heuls: “Daar kan ze ook het podium halen.” Jonathan Vrolix (22) eindigde in zijn allereerste wereldbekerfinale als zesde op de grond (14,033 ptn).

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.