Leerkracht op staande voet ontslagen na uitbarsting in klas: “Wat ga je later doen? Een bom laten ontploffen en ‘Allah Akbar’ zeggen”

Roeselare -

Een 23-jarige vrouwelijke leerkracht van de Roeselaarse Burgerschool werd vrijdag op staande voet ontslagen nadat een geluidsfragment van een ruzie tussen haar en een allochtone leerling viraal ging. “We moesten ingrijpen”, luidt het bij de directie.

Donderdagmorgen zat het er bovenarms op tussen een leerkrachte van de Burgerschool en een 13-jarige leerling van allochtone afkomst. Tijdens een les in het tweede leerjaar BVL (Beroeps Voorbereidend Leerjaar) kwam het tot een heftige discussie tussen de 23-jarige leerkrachte en de jongen. “Jouw godsdienst is alles hé. Wat ga je later doen. Een bom laten ontploffen en ‘Allah Akbar’ zeggen”, sneerde de leerkrachte nadat ook de leerling verwijten naar haar hoofd gooide. De discussie in de klas werd opgenomen door een van de leerlingen en ging uiteindelijk viraal.

De school was vrijdagmorgen al op de hoogte van het incident en besliste om de leerkrachte met onmiddellijke ingang te ontslaan. “Dit is iets wat we absoluut niet kunnen goedkeuren. Als leerkracht moet je respect bewaren voor elke leerling, in welke omstandigheden dan ook. De leerkrachte mocht niet gereageerd hebben op de uitspraken van de leerling en moest hulp gezocht hebben. Als school moesten we hier ingrijpen om ons imago niet te schaden”, aldus directeur Patrick Vandaele. De vrouw werkte ad interim in de school en is nog onervaren. De voorbije maanden waren er al enkele problemen ontstaan. “We kregen al verschillende signalen omtrent uitspraken die niet gepast zijn. We hebben daarna al gesprekken gehad met de leerkrachte en probeerden haar tips te geven over hoe ze bepaalde situaties moest aanpakken. Wat er nu gebeurd is kan helemaal niet door de beugel en daarom grijpen we nu in.”

Ondertussen werd de leerling ook gestraft voor zijn uitspraken op donderdagmiddag. Hij wordt een dag geschorst. “Onze leerlingen moeten ook respect hebben voor onze leerkrachten. Het is aan ons ook om onze leerkrachten te beschermen”, aldus de directeur. Een vervangende leerkracht wordt alsnog niet aangesteld. Binnen enkele weken is de leerkracht die de voorbije periode afwezig was, terug.

Corrigeer

MEER NIEUWS