Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

  carlo coppejans

Organisatie overweegt schrapping van erfgoedlijst

Aalst Carnaval niet onder indruk van dreigement Unesco

Het gebruik van stereotiepe Joodse afbeeldingen op een praalwagen dreigt Aalst Carnaval bijzonder zuur op te breken. Erfgoedorganisatie Unesco overweegt het carnaval van de prestigieuze lijst voor immaterieel erfgoed te schrappen. Bij de carnavalisten klinkt onbegrip. “Het kan niet dat wij de mond gesnoerd worden door Unesco of wat dan ook.”

Het karikaturaal afbeelden van Joden met haakneuzen, pijpenkrullen en een geldkoffer blijft Aalst achtervolgen. Unesco uitte eerder al fikse kritiek op de “racistische en antisemitische” praalwagen van carnavalsgroep De Vismooil’n en wil nu nog een stap verder gaan. In december wil de erfgoedorganisatie van de VN de erkenning van Aalst Carnaval als immaterieel cultureel erfgoed ter discussie brengen.

Dat zal gebeuren tijdens een vergadering in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Voor Aalst ziet het er niet goed uit. Ernesto Ottone, de assistent-directeur-generaal voor Cultuur bij Unesco, zei eerder over de praalwagen dat “deze onfatsoenlijke karikaturen ingaan tegen de waarden van respect en waardigheid die worden belichaamd door Unesco, en in strijd zijn met de principes die het immateriële erfgoed van de mensheid onderbouwen”.

Sven Gatz wil bemiddelen

Op de gerenommeerde lijst staan 11 Belgische culturele gebruiken. Naast het carnaval in Aalst erkende Unesco onder meer ook de viering in Binche, de Heilig Bloedprocessie in Brugge en, pas sinds 2016, onze biercultuur. Nooit eerder verloren Belgische gebruiken hun status. Aalst wil liever niet de eerste zijn, maar “als dat de consequentie is van onze eigenheid te bewaren, dan is het maar zo”, zegt Sven De Smet van carnavalsverbond ‘Carnavalist tot in de kist’, die hoopt nog gehoord te worden. “Als ze ons van die lijst halen zonder onze kant te horen, dan is dat zelfs een beetje zielig.”

Het stadsbestuur wil zich in ieder geval verdedigen. Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) werkt aan een brief en zou in Bogota graag de stem van de Aalstenaar vertegenwoordigen. “Anderen moeten ons niet komen zeggen waarmee we mogen lachen. Unesco heeft carnaval wel erkend, maar duidelijk niet begrepen. Het is de wereld op zijn kop. Ze willen een traditioneel gebruik aanpassen?”

Het verlies van een erkenning zou voor het carnaval en de stad een fikse deuk in de uitstraling betekenen. “We laten ons niet stigmatiseren als een racistisch evenement”, zegt D’Haese. Volgende week wordt de kwestie behandeld in de cultuurcommissie. Het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) wil zich tegen dan informeren over de procedure die bij Unesco loopt. “In alle gevallen gaan we proberen te bemiddelen.”

Het beste van Enkel voor abonnees