Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Eternit-fabriek maandag open ondanks asbestvondst

De directie van de Eternit-fabriek in Kapelle-op-den-Bos verwacht dat de arbeiders maandag weer aan de slag gaan, ondanks negatief advies van de vakbonden. Gezichtsmaskers en bijkomende veiligheidsmaatregelen worden voorzien. Al verzekert dat niet dat iedereen weer aan de slag gaat.

Vier uur duurde de ontmoeting tussen directie en vakbonden vrijdagnamiddag. Kort gesteld was er het positieve advies van de directie – ook van de bedrijfsarts – en het negatieve advies van zowel ABVV als ACV om maandag het werk te hervatten.

De tegenstelling komt er nadat donderdag asbestvezels aangetroffen werden in kleefstalen die aangebracht werden in de fabriek. Eternit-woordvoerder Michiel Adriaensens wees er donderdagavond op dat er geen asbestresten in de lucht aangetroffen werden, en er zo geen gezondheidsrisico voor de werknemers bestaat. Om uit te wijzen of er indirect een risico bestaat in de delen waar kleeftesten positief noteerden, is een extra inspectie nodig. Die extra inspectie kan ten vroegste dinsdag plaatsvinden. Rest de vraag of de meer dan honderd rechtstreeks betrokken werknemers maandag opnieuw kunnen werken.

“De wetgeving houdt enkel rekening met de waarden in de lucht, waardoor het personeel geen wettelijke grond heeft om thuis te blijven”, klinkt het bij ABVV. “Wij verplichten de mensen niet om thuis te blijven, maar in het overlegcomité hebben we wel een negatief advies uitgesproken. Dat sommige arbeiders zich niet veilig zullen voelen, staat vast. De verwachting is dat minstens een deel van het personeel maandag niet zal werken, tegen de wil van het bedrijf in.”

Vanaf dinsdag zou een plan uitgerold worden om komaf te maken met de asbestresten in het bedrijf dat tot 1997 de kankerverwekkende stof verwerkte in bouwmaterialen. Een externe firma zou de loodsen saneren.

(kbz, sdb)

Arbeiders worden maandag verwacht te werken aan de Kuiermansstraat , maar dat betekent niet dat ze dat zullen doen.   BELGA

Het beste van Enkel voor abonnees