Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Met de opleidingsbeurs wil VDAB mismatches wegwerken.vdab

Opleidingsbeurs stuurt werk-zoekenden naar juiste job

Vilvoorde

-

De ‘#talent@work'-opleidingsbeurs van VDAB Vilvoorde is met 375 bezoekers een groot succes gebleken. De werkzoekenden konden op de beurs kennis maken met het opleidingsaanbod binnen diverse sectoren waaronder bouw, transport, retail of ICT.

Op die manier wil VDAB de mismatch wegwerken tussen vacatures en werkzoekenden. “Voor elke 100 mensen die vandaag op pensioen gaan, staan er slechts 82 nieuwe arbeidskrachten klaar”, zegt Sofie De Reymaeker, VDAB Vlaams-Brabant.

“In heel Vlaanderen zijn er op dit moment meer vacatures dan werkzoekenden. Ook in het arrondissement Vilvoorde is dat het geval. Het aantal werkzoekenden staat op het laagste punt sinds februari 2009. In dit arrondissement waren er eind februari 2019 14.368 werkzoekenden. Dat is een daling van 7% tegenover vorig jaar. Daar tegenover staan 19.940 vacatures die VDAB in de voorbije 12 maanden ontving. Dat is een stijging van 6.7%. Om die ingevuld te krijgen, is elk talent nodig op de arbeidsmarkt. Maar het is niet altijd eenvoudig om werkzoekenden aan de juiste vacature te koppelen. Dan maakt de juiste opleiding het cruciale verschil om de job te vinden die bij je past.”

In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal werkzoekenden in opleiding met 9,1%. Zo zaten 1.446 werkzoekenden uit regio Vilvoorde eind februari in opleiding. Vooral qua studieniveau stijgen de hooggeschoolden procentueel het sterkst (+24,7%), maar ze blijven in aandeel het kleinste (16,4%). De laaggeschoolden stijgen het minst (+5,9%), vier op de tien werkzoekenden in opleiding zijn laaggeschoold. (ddl)

sofie de reymaeker vdab “Het aantal werk-zoekenden staat op het laagste peil sinds februari 2009”

Het beste van Enkel voor abonnees