Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Hoe zou het zijn met Italiaans sprinticoon en ex- Sanremowinnaar Mario Cipollini? “Ik mis de clowns en de goochelaars”

Hoe zou het zijn met Italiaans sprinticoon en ex- Sanremowinnaar Mario Cipollini? “Ik mis de clowns en de goochelaars”

Mooie Mario. Super Mario. Il Re Leone. Il Magnifico. Of gewoon Cipo. Hoe hard Paolo Bettini, Alessandro Petacchi, Filippo Pozzato of Vincenzo Nibali ook hun best deden, de laatste vier Italiaanse winnaars van Milaan-Sanremo konden niet tippen aan de populariteit van de triomfator van 2002. Mario Cipollini (51) is in Italië nog altijd een van de meest gevraagde Bekende Ita­lianen in tv-programma’s. “De coureurs van nu spreken niet aan. Het zijn allemaal diplomaten.”

Als niet-Italiaanse journalist Mario Cipollini te pakken krijgen: het is zo goed als onmogelijk. Eén keer per jaar krijg je een faire kans: aan het begin van de Tirreno-Adriatico. Wanneer hij vanuit zijn woonplaats Lucca afzakt naar de ploegentijdrit in Lido di Camaiore, maar vooral stevig doorzakt in Hotel Caesar. De dag erna rijdt hij – in een volledig zwart koerspak, borsthaar goed zichtbaar – een kwartier voor de renners op het parcours van de tweede etappe. Na een uur wordt hij al wuivend door het peloton voorbijgesneld.

Hoe zou het zijn met Italiaans sprinticoon en ex- Sanremowinnaar Mario Cipollini? “Ik mis de clowns en de goochelaars”
Altijd stijl en klasse

Tussen dat jaarlijkse moment de gloire en voor hij terug naar huis reed in zijn blitse BMW met Duitse nummerplaat, mochten wij aanschuiven. Nochtans mijdt de 51-jarige Mario Cipollini liever de aandacht. Eind vorig jaar werd hij gedagvaard voor het stalken en fysiek mishandelen van zijn ex-vriendin. Woensdag werd beslist dat de zaak behandeld wordt op 28 juni. Tot dan mag Cipollini niks over de zaak kwijt. Niet dat hij dat anders wel zou doen, want omerta is en blijft een Italiaans woord.

Waar Cipollini wél graag over praat, is skiën. “Van midden november tot eind midden februari verblijf ik in de Dolomieten. Elke dag sta ik vanaf acht uur ’s ochtends op de latten tot het om vier uur donker wordt. Ik hou van de rust en de vrijheid. Eén keer was het min 16 graden, maar toch ging ik skiën. Ik was helemaal alleen. Zalig. Als er toch andere mensen zijn, zouden ze mij niet kunnen volgen.”

Beetje bodybuilder

Net als tijdens zijn koerscarrière kickt Cipollini op snelheid. “Waarom traag gaan als het ook hard kan? Ik kies altijd de zwarte pistes en beschouw elke afdaling als een massasprint in de Tour. Alberto Tomba is een goeie vriend en gaf mij tips. Als renner kreeg ik vaak kritiek dat ik te zwaar stond, maar volgens Alberto woog ik te licht om snel te skiën. Ik ben dan zes keer per week aan powertraining gaan doen in de fitness. Ik ben een beetje een bodybuilder geworden.”

Cipollini is trots op zijn lijf. Zijn Instagram staat vol met foto’s waarop zijn opgepompte armspieren tot uiting komen. Een metroseksueel in hart en spieren. De glazen in zijn modieuze bril zijn niet eens versterkt. Álles voor de intelligente look en de show.

Hoe zou het zijn met Italiaans sprinticoon en ex- Sanremowinnaar Mario Cipollini? “Ik mis de clowns en de goochelaars”
Bodybuildertje

Het was tijdens zijn carrière niet anders. Op de voorstelling van de Tour van 1999 paradeerde hij in een Romeinse toga en met een lauwerkrans op zijn – nog steeds – golvende haardos. Als eerbetoon aan de 2.099ste verjaardag van Julius Caesar, maar vooral om zijn bijnaam Keizer van de Sprint nog eens in de verf te zetten. “Ik wou kleur geven aan de koers. Ze zeggen: de koers is een circus. Maar ik mis tegenwoordig clowns en goochelaars om de boel op te vrolijken. Peter Sagan probeert dat, maar hij mist voeling met de koers. Interesseert de wielersport hem wel? Zou hij eigenlijk weten wie Coppi en Bartali zijn? Weet je wat één van mijn mooiste herinneringen als kind is? Dat ik met mijn vader met de auto naar de Zesdaagse van Milaan reed en daar in de coulissen de fiets van Eddy Merckx mocht aanraken. Ik weet nog altijd welke kledij ik toen aanhad.”

Verjaardagscadeau

Maar de opzet van dit interview was praten over Milaan-Sanremo. “Na het WK in Zolder mijn mooiste zege ooit. Sowieso mijn mooiste verjaardagscadeau. Een dag eerder was ik 35 jaar geworden. Milaan-Sanremo is een mooie koers. Helaas de enige overgebleven sprintklassieker, want mijn lievelingskoers Gent-Wevelgem is de jongste jaren veel te zwaar geworden. Zonde. Wil je dat voor mij eens aan de organisator zeggen?”

Hoe zou het zijn met Italiaans sprinticoon en ex- Sanremowinnaar Mario Cipollini? “Ik mis de clowns en de goochelaars”
Winst in Sanremo 2002

Veel liever dan over de Poggio praat hij over de koers van vroeger en nu. “In de Tirreno viel het mij op hoe weinig publiek er was. De renners van nu spreken het volk niet aan. Ik mis persoonlijkheden. In mijn tijd haatte ik interviews, maar ik zei altijd wel waar het op stond. Sommigen namen mij dat kwalijk, maar later kwamen ze naar mij toe om me te bedanken dat ik toen eerlijk was geweest. Nu zeggen de renners wat hun team wil dat ze zeggen. Ik heb de indruk dat ik interviews lees van spindoctors in plaats van renners. Het is ook de fout van jullie, de journalisten. Elke zin zoals Dit is een zege van de hele ploeg schrijven jullie op. Geloof jij dat? Hoe kan een kampioen nu blij zijn als een ploegmaat in zijn plaats wint? Bestaat niet. Capiche? Niet meer opschrijven, hè.”

Cipollini won in zijn carrière 167 profkoersen, waarvan negentig procent na een sprint. “Vóór ik prof werd, hadden sprinters een slechte reputatie. Het waren zotten die hun leven riskeerden om een zege te pakken, maar een sprinter kon geen kampioen zijn. Die eer was weggelegd voor de klassieke renners en de klimmers. Ik heb dat veranderd. Ik was de eerste sprinter die op de Tourpresentatie naast de gele trui mocht zitten.”

“Vóór mijn tijd werden sprinters slecht betaald. Vandaag zijn mannen als Cavendish, Kittel, Gaviria en Viviani even dik betaald als de kopmannen in het rondewerk. Ze mogen mij dankbaar zijn.”

Mooie Greg Van Avermaet

Toch wil Cipollini niet de fout maken van veel andere ex-renners: zijn generatie vergelijken met de huidige. “Ik was groot en woog veel, maar als ik goed werd gelanceerd, was er aan mij niet veel te doen. De sprinters van nu zijn veel lichter en explosiever, zoals Elia Viviani. Hij is een goeie sprinter, maar nog geen kampioen. Ik hoop wel dat hij ooit een kampioen wordt, want Italië heeft er nood aan. Als Nibali stopt, is er niks meer. Hetzelfde in Spanje als Valverde straks afzwaait. Jullie hebben geluk. Evénpoel, spreek ik zijn naam goed uit? Man, in Italië dromen we van zo’n toptalent.”

Hoe zou het zijn met Italiaans sprinticoon en ex- Sanremowinnaar Mario Cipollini? “Ik mis de clowns en de goochelaars”
Twee keer per week fietsen.

Volgens Cipollini is Julian Alaphilippe de topfavoriet voor Sanremo. “Een attaquant. Hij zorgt voor emotie in de koers. Jullie hebben er ook zo een paar. Greg Van Avermaet is een mooie coureur. Tim Wellens ook. Rijdt hij Sanremo niet? Een domme keuze. Ik heb nooit gesnapt waarom de grote Belgische renners geen interesse hebben in Sanremo. Jullie zien dit als een voorbereidingskoers. Een voorgerecht voor de Ronde van Vlaanderen. Zonde.”

“Al snap ik het wel. Ik kijk ook pas vanaf de laatste dertig kilometer. Voordien gebeurt er toch niks. Dan ga ik liever eerst zelf fietsen. Twee keer per week en op een grote versnelling. Anders verlies ik te veel spieren.”

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo

Het beste van Enkel voor abonnees