Poëzie komt na politiek

VIDEO. Steven Van de Putte wordt 3e Deinse stadsdichter

Deinze / Nevele - Steven Van de Putte wordt de derde stadsdichter van Deinze en volgt daarmee Martin Carrette (2010-2013) en Luc C. Martens (2014-2019) op. Hij wordt benoemd op de gemeenteraad van 28 maart en zal officieel worden aangesteld op zondag 19 mei in De Klaproos in Landegem. Zijn mandaat loopt tot en met 2022. Steven Van de Putte debuteerde in 2018 met zijn dichtbundel 'Moederstad', een ode aan zijn stad en de Leiestreek.

Met Steven Van de Putte heeft Deinze heeft zijn derde stadsdichter

Sinds 2010 heeft de stad Deinze een eigen stadsdichter. De betreurde Martin Carrette (+ 2016) was de eerste stadsdichter tot en met 2013. Hij werd opgevolgd door Luc C. Martens. Zijn afscheid als stadsdichter werd vorige maand gevierd in De Rekkelinge. Beide stadsdichters drukten via talloze gedichten, poëtische postkaarten en andere activiteiten hun poëtische stempel op de Leiestad.

Steven Van de Putte (° 1976) is licentiaat taal-en letterkunde - Latijn & Grieks en werkt als vastgoedexpert bij de provincie Oost-Vlaanderen. Hij zetelde tot eind vorig jaar als gemeenteraadslid. Steven behaalde al op 17-jarige leeftijd de tweede plaats in de poëziewedstrijd Soetendaelle. Na een rijke ervaring als organisator van culturele evenementen, waaronder het kunstenfestival'Zijspoor' met Cultuurschok vzw, is schrijven vandaag zijn voornaamste creatieve uitlaatklep.

Sinds 2010 maakt Steven deel uit van DéCéDé, het dichterscollectief in Deinze onder de vleugels van de eerdere stadsdichters. Steven studeerde in 2015 af aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Deinze (KADE), in de richting 'Literaire creatie'. Hij publiceerde gedichten in 'Het Gezeefde Gedicht' en 'De Schaal van Digther'. In december 2017 las hij een fusiegedicht tijdens de gemeenteraad als lofzang op de fusie tussen Deinze en Nevele. In 2018 kwam de debuutbundel 'Moederstad', een reeks gedichten die een ode zijn aan Deinze en de Leiestreek.

"De stad Deinze wil zich samen met de nieuwe stadsdichter blijven inzetten om poëzie in onze regio een blijvend platform te geven. De keuze voor Steven Van de Putte als nieuwe stadsdichter was een logische keuze, aangezien hij in zijn werk een sterke verbondenheid toont met zijn stad en streek," stelt schepen van cultuur Rutger De Reu.

Projecten

De stadsdichter is in Deinze een onbezoldigde functie. De stad geeft wel financiële en logistieke steun aan de stadsdichter bij zijn opdracht tot het schrijven van stadsgedichten en het promoten van poëzie in de regio. In dat kader engageert Steven zich om de traditie van Martin Carrette en Luc C. Martens verder te zetten. Hij wil o.a. de reeks van elf poëtische postkaarten, die reeds verschenen zijn over de elf deelgemeenten van het ‘oude’ Deinze, aanvullen met zes postkaarten over de zes deelgemeenten van het ‘oude’ Nevele, deze keer ook weer met foto’s van Ive Steyaert. Daarnaast wil hij ook eigen accenten leggen, geïnspireerd op de rijke lokale geschiedenis  Daarnaast wil hij ook uitgebreid gebruik maken van de nieuwe media ter promotie van Deinze, de Leiestreek en het Meetjesland via de poëzie. Zijn eerste stadsgedicht wordt een hommage aan zijn voorganger Luc C Martens.

De officiële aanstelling van de nieuwe stadsdichter vindt plaats op zondag 19 mei in De Klaproos in Landegem.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio