Evacuatie stopgezet, schip vaart weer

Bange opvarenden van cruiseschip wachten urenlang op evacuatie: “Het is hier chaos, het voelt als een tornado”

Bange opvarenden van cruiseschip wachten urenlang op evacuatie: “Het is hier chaos, het voelt als een tornado”

Foto: AP

De ruim 1.300 opvarenden van cruiseschip Viking Sky hebben een bange nacht beleefd. Het schip is zaterdagnamiddag in de problemen gekomen door een storm voor de westelijke kust van Noorwegen en was op drift geslagen naar het vasteland. De evacuatie van de passagiers verliep erg traag en werd zondagvoormiddag stopgezet toen bleek dat het schip weer zelfstandig kon varen.

Net op het moment dat het cruiseschip Viking Sky zaterdag in een zware storm terechtkwam, vielen de vier motoren van het schip uit. Door de lage druk in het gebied staat er veel wind, heerst er een zware storm en onweer en zijn er hoge, wilde golven tot 8 meter hoog. De combinatie deed het schip afstevenen op de kust, waar gevreesd werd voor een drama voor alle inzittenden.

Daarom werd beslist om zo snel mogelijk over te gaan tot de evacuatie van de 1.373 opvarenden. Die verliep met helikopters, maar ging tergend traag vooruit. Zondagochtend waren nog maar 338 mensen in veiligheid gebracht. Door de storm zijn al zestien gewonden gevallen, waarvan drie ernstig.

Bang wachten

Bange opvarenden van cruiseschip wachten urenlang op evacuatie: “Het is hier chaos, het voelt als een tornado”
Foto: AP

Uit beelden die op sociale media opdoken blijkt hoe moeilijk de situatie voor de opvarenden is. Zij worden voortdurend door elkaar geschud door de zware stormwinden, terwijl ze wachten op hun wel erg lang durende evacuatie.

“We waren zaterdag aan het lunchen toen het schip begon te beven”, zegt de Amerikaanse passagier John Parry in The Sun. “Ramen braken meteen en het water vloog binnen. Er was één grote chaos.” Parry kon wel gered worden. “Maar die trip met de helikopter, die vergeet ik liever volledig.”

Een andere passagier zat aan boord van het schip naast een deur die door het water opengebeukt werd. “We werden meteen bedolven onder het water. Mijn knie raakte beschadigd en ik moest afgevoerd worden op een brancard. Heel akelig allemaal.” “Het hele schip stond onder water”, zeggen Esterher en Derek Browne. “Het was heel zwaar.”

Volgens Janet Jacob, een van de vele Britten aan boord, voelde de inbeukende wind aan als een tornado. “We werden naar de tweede verdieping gebracht omdat al het glas brak.” Ook Alexus Sheppard bevindt zich aan boord van het schip. Op de beelden die zij op sociale media deelt, is te zien hoe brokstukken van het plafond vallen en meubels in het rond schuiven. “Het werd een paar minuten donker toen het begon. Nu gaat het er nog altijd stevig aan toe. Het gaat allemaal zo traag en de mensen wachten maar om geëvacueerd te worden. We zijn niet ver van het land, maar nog veel dichter bij de rotsen.”

Schip vaart weer

Zondagmiddag net voor 11 uur kwam eindelijk goed nieuws: het cruiseschip Viking Sky vaart weer op eigen kracht. Geassisteerd door twee bevoorradingschepen en een sleepboot zet het schip op eigen kracht “veilig” koers naar de haven van Molde.

De evacuatie van de passagiers is daarom stopgezet. Aan boord zijn er nog 436 passagiers en 458 bemanningsleden. Er zijn 479 passagiers naar de wal gebracht, er worden schikkingen getroffen om hen naar huis te laten vliegen. De eersten vertrekken al zondag.

Twintig mensen hebben verwondingen opgelopen en hebben verzorging in Noorse medische centra gekregen. Sommigen mochten al beschikken, aldus de woordvoerder.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees