Michael Jackson-biograaf na getuigenissen in ‘Leaving Neverland’: “Een van hen liegt en ik kan exact zeggen waarom”

Michael Jackson-biograaf na getuigenissen in ‘Leaving Neverland’: “Een van hen liegt en ik kan exact zeggen waarom”

Michael Jackson met Wade Robson, beeld uit de documentaire ‘Leaving Neverland’. Foto: © HBO

Er is al veel over Michael Jackson geschreven, zowel voor als na zijn dood. Maar de documentaire Leaving Neverland is zonder twijfel het meest controversieel tot nu toe. Hoewel steeds meer mensen zich tegen de King of Pop beginnen te kanten, zijn er ook nog velen die hem steunen. Zo ook schrijver Mike Smallcombe, die zegt met zekerheid te weten dat een van de getuigen liegt.

Mike Smallcombe, de schrijver van de biografie Making Michael - Inside the Career of Michael Jackson uit 2016, staat nog steeds achter Michael Jackson. Volgens hem liegt James Safechuck, die samen met Wade Robson getuigde in Leaving Neverland.

“Mocht niet eens getuigen”

“In de documentaire beweert Safechuck dat Jackson hem gebeld heeft “aan het einde van de rechtszaak” in 2005 en hem vroeg om opnieuw in zijn voordeel te getuigen, zoals hij dat ook in 1993 had gedaan. Safechuck zegt dat hij dat weigerde en dat Jackson vervolgens “erg kwaad werd” en hem bedreigde. Hij heeft die bewering onder ede herhaald, in de rechtszaak tegen Jacksons nalatenschap”, vertelt Mike Smallcombe aan de nieuwssite MirrorOnline.

Volgens Smallcombe kan dat simpelweg niet waar zijn. “Al heel vroeg in het proces besloot de rechter dat de jury slechts vijf jongens zou aanhoren van wie de aanklager beweerde dat ze seksueel misbruikt waren door Jackson. Dat waren Jordan Chandler, Brett Barnes, Jason Francia, Macaulay Culkin en Wade Robson. De rechter heeft specifiek gezegd dat “bewijs met betrekking tot Jimmy Safechuck niet toegelaten zou worden”. Dat waren de exacte woorden van de rechter. De rechter nam dat besluit omdat niemand ooit heeft bevestigd dat Safechuck misbruikt werd.”

Michael Jackson-biograaf na getuigenissen in ‘Leaving Neverland’: “Een van hen liegt en ik kan exact zeggen waarom”
Wade Robson (L.), regisseur Dan Reed en James Safechuck (R.). Volgens de biograaf liegt die laatste. Foto: ap

Smallcombe meent dan ook dat het onmogelijk is dat Jackson hem gevraagd zou hebben te getuigen. “En zeker niet tegen het einde van het proces, want de rechter had al maanden eerder besloten dat Safechuck geen getuige kon zijn.”

Voor het geld?

De biograaf zegt ook dat de documentairemaker “bewust” Safechucks rechtszaken tegen de Jacksons negeert, waarbij hij om honderden miljoenen vroeg. De zaken werden allen afgewezen, maar zijn opnieuw aangevochten. Ook Wade Robson heeft een zaak tegen Jacksons nalatenschap aangespannen. De rechtszaak wordt vluchtig genoemd in de documentaire en Dan Reed, de regisseur, benadrukt dat beide mannen “geen enkel financieel belang hebben in de documentaire”.

LEES OOK. Getuigen uit ophefmakende documentaire spannen nieuw pedofilieproces tegen Michael Jackson aan

Maar, volgens de biograaf hebben beide mannen inmiddels grote schulden omdat hun zaken zijn verworpen. “Robson is hen bijna 70.000 dollar aan gerechtskosten schuldig en Safechuck moet hen ook nog duizenden dollars terugbetalen.”

“Bovendien heeft Safechuck zelf gezegd dat hij niet besefte dat hij misbruikt was, tot hij zag hoe Robson op 16 mei 2013 op tv geïnterviewd werd over het misbruik. Toeval of niet, maar twee dagen voor dat interview werd het familiebedrijf van Safechuck aangeklaagd voor honderdduizenden dollars. Safechuck vertelde dat hij op 20 mei 2013, zes dagen nadat hij was aangeklaagd en vier dagen na het interview met Robson, naar een psychiater is gegaan om voor het eerst over het vermeende misbruik door Jackson te praten.”

“Maak daarvan wat je wil. Maar zowel Robson als Safechuck zouden ondervraagd moeten worden over hun motief om honderden miljoenen dollars schadevergoeding te krijgen van Jacksons nalatenschap. Dat had ook in de documentaire moeten zitten of gevraagd moeten worden door journalisten in televisie-interviews. We moeten de uitdaging blijven aangaan, zeker wanneer er problemen zijn met betrekking tot de geloofwaardigheid.”

LEES OOK. Barbra Streisand: “Ik geloof de jongens uit ‘Leaving Neverland’ maar ze zijn er niet aan doodgegaan hé”

Michael Jackson-biograaf na getuigenissen in ‘Leaving Neverland’: “Een van hen liegt en ik kan exact zeggen waarom”
Foto: AP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees